Найбільші українські банки схильні до ризику через обсяги кредитів, виданих спорідненим компаніям — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Найбільші українські банки схильні до ризику через обсяги кредитів, виданих спорідненим компаніям

Кредит&Депозит
4073
Українські банки не дотримуються встановлених нормативів Національного банку щодо структури кредитного портфеля. Про це свідчать дані звіту інвесткомпанії «Інвестиційний Капітал Україна» (ICU) по банківському сектору. У п’яти з двадцяти найбільших банків країни високий рівень позик афілійованим структурам.
Правила забороняють банкам обсяг інсайдерських кредитів, що перевищує 30% регулятивного капіталу банку. У балансі банків частка таких кредитів на сьогодні становить в середньому 2%, але на практиці вона нерідко перевищує 40%.
Великий хлопець
Однією з таких фінустанов, на думку аналітиків ICU, є найбільший український банк – ПриватБанк. Відповідно до фінансової звітності банку, за минулий рік кількість позик, виданих пов’язаним сторонам, склала 9,2% від сукупного кредитного портфеля.
«Ця сума занижена. Основні акціонери банку створили дуже складну структуру бізнесу, що практично не дозволяє визначити, чи мають позичальник і банк спільних бенефіціарів. Але розбивка кредитів за галузями, в яких акціонери ПриватБанку мають свої інтереси, приводить нас до висновку, що приблизно 40% позик від кредитного портфеля, можливо, були видані пов’язаним сторонам», – йдеться у звіті ICU.
За підсумками 2012 р. майже третина кредитного портфеля ПриватБанку – це позики нафтотрейдерам (37 млрд грн). Група «Приват» володіє активами в сфері торгівлі нафтою та бензином («Укрнафта», «Авіас» тощо), тому не виключено, що левова частка цих кредитів видана спорідненим структурам.
Майже 5% (6,1 млрд грн ) в обсязі кредитного портфеля займає фінансування купівлі повітряного транспорту.
Власників фінустанови – Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова – пов’язують з авіакомпаніями «Міжнародні авіалінії України», «Донбасаеро», WINDROSE і «Дніпроавіа». На початку 2013 р. збанкрутіла ще одна компанія, що належить групі «Приват» – «АероСвіт».
У авіаперевізника накопичилися мільйонні борги: активи компанії становили 1,47 млрд грн, а заборгованість – 4,27 млрд грн. Яку суму «АероСвіт» не повернув ПриватБанку, ні акціонери, ні менеджмент не розкривають. У Приватбанку не відповіли на запит «Капіталу».
Минулого тижня Господарський суд Донецької області визнав банкрутом авіакомпанію «Донбасаеро». Сума кредиторської заборгованості цієї компанії становить 381,5 млн грн.
Просто ВіЕйБі
До групи найбільш ризикових фінструктур аналітики ICU також віднесли 18-й за активами VAB Банк. У фінустанови занижений реальний рівень проблемної заборгованості на тлі високої частки кредитів пов’язаним з власниками банку компаніям. Рік тому власник найбільшого українського агрохолдингу «Укрлендфармінг» Олег Бахматюк придбав VAB Банк у Сергія Максимова.
«Банк не хоче розкрити реальний обсяг кредитів, виданих сільськогосподарським компаніям. Ці підприємства входять до бізнес-структури Олега Бахматюка. Валова сума кредитів, виданих сільськогосподарським підприємствам, згідно з річним звітом банку за 2012 р., становить 31,7 % кредитного портфеля», – йдеться в аналітичному звіті інвесткомпанії.
Керівництво фінустанови неодноразово заявляло, що стратегія банку передбачає збільшення частки агрокредитів у кредитному портфелі до 60-70%.
Загрозою для стабільності VAB Банку є конфлікт між Олегом Бахматюком і Сергієм Максимовим. Компаніям останнього раніше були видані великі кредити. «Заборгованість структур Максимова становить близько 60% всієї суми проблемних кредитів банку. Він залишився винен банку понад 1 млрд грн», – заявляв раніше Олег Бахматюк. У фінустанові відповіді на питання «Капіталу» не надали.
Все в собі
Інсайдерські кредити видаються банками з вітчизняним приватним капіталом, що входять до складу фінансово-промислових груп. Висока частка кредитів пов’язаним компаніям також, на думку аналітиків ICU, у ПУМБу, що належить бізнесменові Ринату Ахметову.
«Компанії групи СКМ є одними з найбільш привабливих позичальників для будь-якого банку, що працює на ринку України. На жаль, вимоги НБУ жорстко обмежують можливий розмір кредитування інсайдерів. Тому ПУМБ орієнтує свою діяльність на роботу з непов’язаними компаніями, а на пов’язані компанії припадає не більше 3,5% в структурі позик корпоративних клієнтів», – повідомив керівник департаменту ризик-менеджменту ПУМБ Федот Єременко.
За його словами, це компанії з галузей продуктового ритейлу, комунікацій та транспорту, комерційної нерухомості та сільського господарства. Прострочення по цих позиках відсутнє, стверджують у банку.
«При банкрутстві банку акціонер буде намагатися врятувати свої гроші. У випадку з недобросовісними акціонерами гроші виводяться на рахунки пов’язаних компаній, а кредиторам банку, в тому числі і населенню, як правило, грошей вже не вистачає», – каже начальник сектору ринкових досліджень «Українського кредитно-рейтингового агентства» Віталій Шулик.
НБУ вже робить певні кроки для більш прозорого розкриття інформації про власників банку, говорить голова наглядової ради Універсал Банку Сергій Стратонов. Згідно з українським законодавством, власники фінансових інститутів, у тому числі банків, повинні до грудня 2013 р. об’єднати свої фінансові активи в банківські або небанківські групи.
Леся Виговська
За матеріалами:
Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас