Українці не зможуть з 20 грудня зберегти номер при зміні мобільного оператора — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українці не зможуть з 20 грудня зберегти номер при зміні мобільного оператора

Особисті фінанси
1707
Послуга переходу між мобільними операторами із збереженням номера (MNP) не запрацює 20 грудня як було зазначено у вимогах НКРЗІ. Delo.UA стало відомо, що “Український центр підтримки номерів і адрес”, який був призначений адміністратором послуги MNP, не встигає створити і протестувати загальну базу номерів абонентів мобільного зв’язку України. За попередніми даними, послуга перенесення номерів запрацює не раніше березня-квітня 2014 року.
Директор з регуляторно-правового забезпечення мобільного оператора “Київстар” Андрій Осадчук підтвердив Delo.UA цю інформацію. “Дійсно, до нас надійшла інформація, що адміністратор, який займатиметься базою номерів для послуги MNP не встигне створити її і відпрацювати до призначеного терміну запуску послуги”, – повідомив Андрій Осадчук.
Так, до 20 жовтня “Український центр підтримки номерів і адрес” був зобов’язаний ввести в експлуатацію Центральну базу даних (ЦБД), що було зазначено у відповідному рішенні Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації (НКРЗІ). Крім того, повинна була бути підготовлена ​​інструкція з використання ЦБД.
“Ні того, ні іншого на сьогоднішній день зроблено не було. Адміністратор пояснює це тим, що механізм використання і саме створення ЦБД повністю залежить від постачальника обладнання, якого Адміністратор досі не обрав”, – пояснює Осадчук.
У компанії “МТС Україна” відзначають, що для того, щоб мобільний оператор почав впроваджувати послугу MNP, він повинен отримати інструкції від Адміністратора. “Поки цих інструкцій немає, а без них забезпечити коректну роботу послуги не вийде. Тому терміни кінцевої реалізації MNP, швидше, переносяться на наступний рік. У кращому випадку послуга буде реалізована в першому півріччі 2014 року”, – відзначили в прес-службі “МТС Україна”.
Більш оптимістично налаштовані в компанії “Астеліт” (ТМ life :). “На даному етапі ми допускаємо, що остаточна дата може бути перенесена, але сподіваємося, що ефективна робота всіх учасників дозволить максимально скоротити термін, на який може бути відстрочена дата початку надання послуги MNP”, – зазначили в компанії.
Головне ж побоювання, яке висловлюють мобільні оператори, що “через бездіяльність Адміністратора саме оператори будуть юридично відповідальні за не надання послуги перенесення номера з 20 грудня 2013 року”.
В “Українському центрі підтримки номерів і адрес” коментарів про ситуацію з введенням послуги MNP не дають.
Нагадаємо, Міністерство юстиції України від 5 липня зареєструвало рішення Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації (НКРЗІ) , про затвердження положення про надання послуг з перенесення абонентських номерів та використання персональних номерів (MNP). Послуга MNP буде безкоштовною для абонентів – для активації сервісу досить буде відправити SMS або заповнити заявку на сайті “приймаючого” ​​оператора. Переведення абонента повинне бути здійснене протягом доби з моменту реєстрації заяви.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас