Вкрадені мільярди: розробник ПЗ для держреєстрів запевняє, що не отримував незаконно $ 400 млн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вкрадені мільярди: розробник ПЗ для держреєстрів запевняє, що не отримував незаконно $ 400 млн

Особисті фінанси
6207
Приватний розробник програмного забезпечення для функціонування держреєстрів Мін’юсту фірма «Арт-Мастер» заявила, що отримала від ДП «Держінформюст» за 13 років співпраці всього близько 80 млн дол, що в 5 разів менше суми, яку раніше озвучувала міністр юстиції Олена Лукаш.
«Якщо детально проаналізувати договір між компаніями «Держінформюст» і «Арт-Мастер», то можна побачити, що по суті тут не тільки немає розкрадання, тут не завжди повністю виправдана оплата робіт, які виконувалися в межах договорів», – сказав в. о. директора «Арт-Майстер» Олександр Ковальський на прес-конференції в Києві.
Крім того, представники «Арт-мастер заперечували заяву Олени Лукаш про те, що держава повинна щомісяця перераховувати фірмі 10 млн грн за право користування реєстрами.
«Насправді ця сума становила близько 3,5 мільйонів гривень щомісяця, що в масштабах витрат на інформатизаційні системи країни є не настільки значною сумою», – сказав адвокат «Арт-мастер» Михайло Резнік.
Також у «Арт-Майстер» відзначають, що така модель співпраці з державою, коли ДП не купувало програмне забезпечення для роботи з реєстрами, а щомісяця сплачувало роялті за користування ним, було найбільш економічно вигідним для бюджету України.
«Насправді саме така схема була єдино правильною в питанні функціонування державних реєстрів. І саме використання реєстрів, а не придбання їх державою, і дозволило державі заощадити значну суму грошових коштів – близько 5,5 мільярдів гривень. Тобто дозволило їй витратити в 10 разів менше, ніж вона б витратила, якби придбала програмне забезпечення спочатку у власність», – сказав Рєзник.
Як повідомлялося раніше, міліція підозрює колишніх співробітників інформцентру Мін’юсту, які у змові з компаніями “Арт-майстер” і “3-Т” розробили схему розкрадання близько 400 млн доларів, що надходили від користування реєстрами інформцентру в період з 2000 по 2013 роки. 14 жовтня було накладено арешт на 19 банківських рахунків розробників клієнтського програмного забезпечення доступу до реєстрів.
За матеріалами:
Радіо Свобода
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас