Електроенергію можна буде купувати на біржі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Електроенергію можна буде купувати на біржі

Енергетика
1501
Депутати адаптують наші закони під євростандарти. На черзі – реформа енергоринку. Ще в 2011-му, коли ми приєдналися до Енергетичного співтовариства, взяли на себе зобов’язання вирішити проблеми в енергетиці: знизити ціну для підприємств, ліквідувати багатомільярдні борги і позбутися від монополії на ринку. Законопроект парламент може ухвалити вже найближчим часом.
БІРЖА. Проект схвалили профільні міністерства, а фракції погодилися внести його до порядку денного. Якщо він набуде чинності, в Україні з’явиться «біржа» купівлі-продажу електрики – ринок «на добу вперед». Ціни зможуть встановлювати гравці ринку, а не тільки держава. З’являться нові іноземні та українські постачальники та інвестори. Погоня за клієнтами підштовхне енергокомпанії знижувати ціну. «Сьогодні українські промисловці переплачують за електрику: платять і за себе, і за населення. Причому не тільки за бідних, але і за багатих. Для людей тарифи штучно занижуються. Адже вони споживають третину всієї електрики», – сказав «Сьогодні» співавтор законопроекту, екс-нардеп від Партії Регіонів Ігор Глущенко.
НАСЕЛЕННЯ. До 2030 року ціни для населення будуть стримуватися, а чиновники повинні будуть визначити, хто з соціально незахищених зможе користуватися пільгами, а хто із забезпечених платитиме повний ринковий тариф за електрику. «Тариф, який платять люди, нижче собівартості», – сказав директор ДП «Енергоринок» Сергій Бедін. Для пільгових споживачів тариф буде субсидуватися з нового Фонду врегулювання вартісного дисбалансу. Електроенергію люди зможуть купувати на тиждень, місяць, і рік вперед, а постачальника міняти через інтернет і навіть по телефону. Ті, у кого є сонячні панелі або міні-вітряки, зможуть самі виробляти і продавати електроенергію. Це європрактика, яка буде впроваджуватися і в Україні. Якщо законопроект приймуть, новий ринок електроенергії запрацює в 2017 році. До цього всі зможуть підготуватися до нових правил.
Тарифи можуть знизитися на 25%
Чиновники і депутати переконані, що реформа енергоринку залучить інвесторів. За їхні гроші влада планує відремонтувати ТЕЦ, оновити старі та побудувати нові лінії електропередач. «З’явиться можливість у споживача купувати електроенергію безпосередньо за договором у компаній, які її виробляють. Крім того, наші підприємства більше не будуть переплачувати за споживану електроенергію (зараз вони платять на 25-30% більше. – Авт.), – Сказав глава НКРЕ Сергій Тітенко. Тобто тариф для них може знизитися мінімум на 25% – до 0,75 грн/кВт-год. Зараз вони платять – 1,03 грн за/кВт -год.
Електроенергію можна буде купувати на біржі
Зеленюк Христина
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас