Вимоги Азарова за відсотками реальні - ставка для кінцевого позичальника може бути нижче 12%, - експерти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вимоги Азарова за відсотками реальні - ставка для кінцевого позичальника може бути нижче 12%, - експерти

Кредит&Депозит
2639
На засіданні Кабміну прем’єр-міністра Микола Азаров заявив про завдання, поставлене главою держави: знизити ставки за банківськими кредитами для підприємств до 14% річних вже до кінця цього року. “Ніякий бізнес, крім спекулятивного, не може нормально розвиватися, коли фінансові ресурси коштують більше 20% на рік. Президент поставив завдання задіяти всі можливі механізми для здешевлення кредитного ресурсу для підприємств вже до кінця року мінімум до 14% річних”, – авторитетно заявив глава уряду.
Примітно, що очікуваної бурі обурення у банкірів ця заява не викликала. Деякі з них згодні давати бізнесу гроші навіть під нижчі відсотки. Але за певних умов.
“Це реально. Ставка для кінцевого позичальника може бути нижче 12%”, – шокував Олександр Ніколенко, керівник напрямку “Обслуговування малого та середнього бізнесу” ПриватБанку. Реальність планів Кабміну також підтверджують глава наглядової ради банку “Національний Кредит” Андрій Оністрат і екс-голова правління Ощадбанку Анатолій Гулей. Останній при цьому уточнює, що здійснити зниження ставок до 14% до кінця року неможливо, але от у 1 кварталі 2014-го – цілком реально.
У екс-чиновників, правда, інший погляд на світ. Екс-заступник голови НБУ Сергій Яременко вважає, що здійснити це зараз неможливо, і в уряду немає ні плану, що не інструментів, щоб реалізувати такі плани навіть наступного року. “Зараз НБУ практично не рефінансує банки. У нас борються з інфляцією, а не стимулюють економіку”, – пояснює він свій скепсис.
“Те, що обіцяє Азаров – це фантастика”, – вторить колезі Олександр Сугоняко, голова АУБ. Адже при формуванні процентної політики на кредити за базу береться реальна ставка за депозитами (а вона зараз становить 16-20%) і до неї додаються відсотки за ризик, який на себе бере банк, а він зараз високий. При цьому фінустанови змушені агресивно залучати депозитні ресурси, так як населення стало фактично єдиним джерелом капіталу. До того ж падіння економіки призводить до зменшення прибутку у бізнесу, а це може бути фактором збільшення прострочення і неповернення кредитів. Відповідно – ризики ростуть, і банки враховують їх у своїй кредитній політиці.
У той же час в уряду є шанс довести кредитну ставку до бажаного президентом рівня. Для здешевлення кредитних ресурсів необхідно збільшити обсяги рефінансування банків, змінити політику резервування, посилити валютний контроль. Разом зі зниженням прибутковості інструментів фінансування держборгу це може дати суттєвий ефект. “Мінфін повинен дати банкам сигнал. Він не повинен конкурувати своїми ОВДП з реальним сектором економіки. У зв’язку з різним рівнем ризику, ставка за держпаперами повинна бути нижчою. А коли уряд пропонує 9,2% у доларах за депозитними сертифікатами, вартість кредитів у гривні бізнесу не може бути менше 20%”, – попереджає Анатолій Гулей.
Також не варто забувати, що дешевші кредити можливі лише у разі зниження ризиків для банку. А існуюча судова система врегулювання відносин між банками і позичальниками обтяжує кредитування бізнесу.
У результаті, як стверджує керуючий партнер CapitalTimes Ерік Найман, знизити ставки можна буде тільки для окремих бізнес-проектів під держгарантії.
“Економіку потрібно стимулювати, а не стримувати інфляцію. Подивіться на досвід США і Японії, там економічне зростання пріоритетніше інфляції”, – рекомендує Кабміну глава АУБ.
Сергій Яременко вважає, що ситуація з кредитними ставками бізнесу істотно не зміниться протягом наступних 2-х років. При цьому більшість практикуючих банкірів упевнені, що поступово ставки все ж будуть знижуватися.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас