Чому українці не зможуть штучно занизити ціну на квартиру — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чому українці не зможуть штучно занизити ціну на квартиру

Нерухомість
3966
1 листопада на ринку нерухомості знову зміни. Вводиться її обов’язкова оцінка ліцензованим оцінювачем при здійсненні операцій з купівлі-продажу, які повинні були набути чинності ще 1 вересня, але були відкладені міністром юстиції Оленою Лукаш на два місяці.
«Знадобиться час для відпрацювання взаємодії нотаріусів та оцінювачів між собою. Колапсу не буде, але будуть паузи, протягом яких нотаріуси будуть перевіряти ще раз отриману інформацію», – дав «Вістям» свій прогноз глава ради директорів компанії M Consulting Group Валерій Мещеряков.
Велике питання – чи вистачить фахівців-оцінювачів, без участі яких з 1 листопада не буде продаватися жодна квартира? За даними Фонду держмайна, з 3500 компаній, що мають право навчати і видавати оцінювачам сертифікати за новими вимогами, відповідну сертифікацію пройшли лише 252.
Втім, чиновники кажуть, що обов’язкову оцінку нерухомості більше відкладати не будуть. «Нових рішень про перенесення дати не приймалося. Так що старі терміни залишилися в силі», – запевнили в Мін’юсті. Новий порядок проведення оцінки при здійсненні операцій з купівлі-продажу нерухомості був затверджений постановою Кабінету міністрів № 231, яка мала набрати чинності з 1 серпня 2013 р. Але влітку уряд відтермінував свій документ до 1 листопада.
Нагадаємо, що разом з процедурою обов’язкової оцінки ліцензованим оцінювачем, вводяться і нові податкові норми, які повинні зробити безглуздим заниження вартості житла, зазначеної в договорі купівлі-продажу. «Податки доведеться платити не з тієї суми, яку сторони погодять і вкажуть в договорі. А з реальної вартості – тієї, що вкаже у своєму висновку оцінювач. Різниця між ними може досягати 30%, а може бути і того більше», – роз’яснила ріелтор Валентина Призинчук.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас