Радикальні угорські політики підштовхують Україну до сепаратизму незаконними паспортами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Радикальні угорські політики підштовхують Україну до сепаратизму незаконними паспортами

Казна та Політика
1822
В останні дні розпалюються пристрасті навколо Закарпаття, на частину якого вже давно зазіхають радикальні угорські політики.
Націоналістична партія «Йоббік», яка ратує за входження Закарпаття в так звану Велику Угорщину, днями поставила ультиматум: підтримку у підписанні угоди про асоціацію з ЄС наша країна отримає від Угорщини, якщо створить Притисянський адмінокруг. Так називається прикордонна територія біля річки Тиса, на якій розташовані 4 закарпатських райони, – Берегівський, Виноградівський, Мукачівський і Ужгородський, де проживає найбільше етнічних угорців (всього в Закарпатті проживає близько 155 тис. угорців).
Створення для них особливої ​​адмінодиниці у складі України (про відділення поки мова не йде) – також підтримуэ влада Угорщини (тому є ймовірність, що офіційний Будапешт підтримає ідею виставити Україні умову щодо Угоди з ЄС). До речі, в цьому році вперше за 18 років не підписаний протокол про нацменшини між нашими країнами. Мотив створення округу – нібито зберегти самобутність українських угорців. Насправді, кажуть експерти, у майбутньому цей округ спробують приєднати до Угорщини. Місцева влада проти створення угорського району. «Закарпаття – багатонаціональний край, ми однаково ставимося до всіх меншин і виділяти когось не будемо», – заявив заступник губернатора Закарпаття Іван Качур.
Якщо угорці, незважаючи на заборону подвійного громадянства в Україні, і далі будуть активно роздавати паспорти закарпатцям (за даними угорського Мін’юсту, їх отримали близько 9 тис. українців, а просять корочку ще 50 тис. – Авт.), це може обернутися відділенням частині Закарпаття, кажуть політологи. За словами експертів, коли набереться 80% власників двох паспортів, вони можуть вимагати автономії. У той же час нардеп від ПР Вадим Колесніченко загрози сепаратизму не бачить: «За міжнародним правом, кордони держави не змінюються, якщо частина його жителів є громадянами іншої країни, тому Угорщина не зможе отримати втрачені колись землі».
Тим часом Молдова першою з країн СНД отримає безвізовий режим з Євросоюзом. Глава МЗС Литви Лінас Лінкявічюс, який головує в ЄС, не виключає, що це відбудеться вже на початку 2014-го. «Молдова отримає безвізовий режим раніше, ніж Україна, – каже експерт Олександр Сушко. – Хоча Україна отримала план дій щодо візової лібералізації раніше Молдови, але ще навіть не вийшла в другу фазу. У нас зависли два напрямки: антидискримінаційне законодавство і створення незалежного антикорупційного органу».
Наприклад, країни колишньої Югославії отримали безвізовий режим за 1,5-2,5 року. Втім, експерт не прогнозує масову закупівлю українцями молдавських паспортів – логічніше придбати паспорт громадянина держави-​​члена ЄС. Наприклад, паспорт Румунії. В Україні зараз можна стати румуном, навіть з пропискою у Бухаресті, в середньому за 1,5-5 тис. євро – залежить від того, є у вас справжнє румунське коріння або його доведеться «робити».
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас