Вимога НБУ з продажу 50% надходжень у валюті забезпечить курсову стабільність - банкір — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вимога НБУ з продажу 50% надходжень у валюті забезпечить курсову стабільність - банкір

Валюта
849
Заступник Голови Правління ПАТ «КБ «ПІВДЕНКОМБАНК» Олександр Коробко, коментуючи вимогу Національного банку України щодо обов’язкового продажу 50% надходжень у валюті, яке поширюється на надходження коштів на рахунки резидентів та іноземних інвесторів у формі іноземних інвестицій, зазначив, що дане рішення було очікуваним на ринку. Це вимога – продовження попередніх дій НБУ щодо зниження доларизації, а також тенденцій вересня, зокрема, подальшого зменшення обсягу золотовалютних резервів, більш швидкого приросту валютних депозитів, перевищення купівлі валюти населенням над продажем на 600 млн доларів.
 
За словами Коробко, завдяки зусиллям НБУ з початку року рівень доларизації (відношення валютних депозитів до гривневих) знизився з 44% до 39%. «НБУ чітко бачить, що валюти в економіці досить, і йому, як нікому, відома можлива межа спекулятивних покупок, яка дійсно може стати небезпечною для курсової стабільності», – підкреслив заступник Голови Правління «ПІВДЕНКОМБАНКУ».
 
Нагадаємо, що раніше НБУ своєю постановою № 381 від 25 вересня розширив діючі вимоги із продажу валюти. Зокрема, дія норми щодо обов’язкового продажу частини надходжень в іноземній валюті поширюється не тільки на валютну виручку резидентів від продажу товарів за зовнішньоекономічними договорами, а й на всі надходження в іноземній валюті з-за кордону на адресу юридичних осіб (крім уповноважених банків) і фізичних осіб-підприємців. Крім того, дана норма поширюється на власні операції уповноважених банків за зовнішньоекономічними договорами.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас