Коли влада нарешті розрахується з українцями — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Коли влада нарешті розрахується з українцями

Казна та Політика
1539
В Україні продовжують затримувати зарплати і виплати допомоги: з скаргами на невиплату в «Сегодня» все частіше звертаються не тільки безробітні та молоді мами, що знаходяться в декреті, але й ті, хто трудиться – наприклад, працівники міського транспорту та комунальних служб.
Транспортники Алчевська вже готові вийти з протестом на вулиці міста: їм не платять зарплату з травня (зараз роботу керівництва місцевого депо перевіряє міліція). Два місяці не отримують зарплату комунальники у Львові. «Отримували по 200 або 400 грн, а якщо прибиральник – то взагалі по 100 грн на місяць. Нас не чують, не бачать і не вважають, що ми люди», – скаржиться водій трамвая Оксана. З 2-3 місячною затримкою видають лікарняні декретницям. «Я отримала їх уже після народження доньки, тобто на 3,5 місяці пізніше, ніж належить. Допомога по догляду за дитиною (130 грн) теж затримують на місяць, платять вчасно лише «дитячі» – по 800 щомісячно», – розповіла нам Тетяна Негода з Обухова (Київська область). Також обухівські пенсіонери скаржаться на 3-5 денну затримку пенсій, чого раніше не було. У Сумах борг тим, хто отримує допомогу з безробіття, досяг 4,5 млн грн, повідомив директор міськцентру зайнятості Микола Кухтик. За його словами, поки не виплачена зарплата за вересень і працівникам самого центру зайнятості. Днями «Сегодня» писала також про те, що в Києві водії трамваїв і тролейбусів повністю отримали «кровні» аж у липні, за серпень видали 10-20%. Нині ситуація там поліпшилася: у трамвайному депо ім. Шевченка, як повідомив нам його співробітник Микола, днями обіцяли перерахувати гроші за серпень і вересень. «Заборгованість по підприємству становить 5,6 млн грн, поки чекаємо. Якщо не дадуть, будемо думати, що робити далі. Адже деякі працюють тут сім’ями, їм нічого їсти», – говорить він.
Доведеться друкувати. Прем’єр Микола Азаров доручив Міністерствам фінансів та соцполітики негайно розібратися в ситуації, пригрозивши винуватцям звільненням. «Соціальний» міністр Наталія Королевська в п’ятницю вже відрапортувала про те, що гроші за всіма статтями виплат по 1 жовтня включно (пенсії, допомоги по догляду за дітьми, «інвалідські») перераховані в усі регіони, крім Одещини. «З’ясовуємо, хто і чому не перерахував», – запевнила міністр. У прес-службі Мінфіну нам роз’яснили, що лікарняні та допомоги по безробіттю не відносяться до захищених статей бюджету, тому їх виплачують по мірі надходження коштів. А ось чому трапляються затримки по захищених статтях (зарплати бюджетникам, виплата пенсій і «інвалідських»), в Мінфіні відповісти не змогли: мовляв, перераховуємо все вчасно, і в кожному конкретному випадку треба з’ясовувати, чому гроші затримуються.
Гроші надрукують
Президент Украналітцентра Олександр Охріменко вважає, що борги з соцвиплат і далі будуть накопичуватися, так як ВВП падає, і єдиний вихід – емісія грошей. «Емісію чекаємо тільки в грудні, під підвищення соцстандартів, заплановане на 1 грудня, тоді влада і зможе розрахуватися з боргами. А поточні надходження до бюджету йдуть «з коліс» і їх всім не вистачає», – стверджує Охрименко.
Олександр Панченко, Ганна Пелюх
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас