В яких регіонах живуть найбідніші українці? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В яких регіонах живуть найбідніші українці?

Особисті фінанси
6610
Показники бідності в Україні в 2012 році вперше набули географічних характеристик, повідомила завідувачка відділом дослідження рівня життя населення Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України Людмила Черенько. “У 2012 році, вперше з 1999 року, коли нам стала доступна база даних, за якою досліджується бідність, вона набула в Україні географічних рис”, – сказала вона.
Черенько зазначила, що територіями з найбільшою кількістю людей, які живуть за межею бідності, в Україні є північно-західний і південно- центральний регіони. За її словами, більш сприятлива ситуація в центрі, на сході і частково на півдні України.
При цьому дослідник підкреслила необхідність розділяти показники бідності, які вимірюються за середньоукраїнським рівнем і за регіональними рівнями.
“Ми знаємо, що регіони України дуже сильно відрізняються за купівельною спроможністю населення”, – пояснила вона.
Для прикладу Черенько навела Львівську область, яка за середньоукраїнським рівнем має 30% бідності, а з регіональним – 20%.
“У промислових регіонах, які розташовані, в основному, на сході, вищі доходи і вища вартість життя, і на середньоукраїнському рівні вони виглядають добре. На заході – нижчі доходи, але і нижча вартість життя, і на середньоукраїнськму рівні вони виглядають добре. Там нижчі ціни на продукти і товари”, – зазначила вона.
Крім того, Черенько повідомила, що різниця в показниках бідності між жінками і чоловіками не спостерігається.
“Гендерний фактор в Україні практично не працює. Немає різниці між чоловіками і жінками, оскільки бідність – це сімейне явище. Так, чоловіки більше заробляють, у них вищі пенсії, але бідність визначається за рівнем домогосподарств, коли всі несуть доходи в загальну скарбничку”, – сказала вона.
Черенько зазначила, що відмінності в гендерних показниках бідності присутні лише в категорії людей старше 70-75 років, оскільки жінки цього віку, як правило, залишаються одні, а пенсії у них нижчі, ніж у чоловіків.
Дослідник підкреслила, що в Україні спостерігається катастрофічна ситуація з бідністю сімей з дітьми. Зокрема, за її словами, показники бідності у сімей з дітьми вищі в 2 рази, ніж у сімей без дітей. Крім того, вона зазначила, що до категорії ризику належать молоді люди, які починають створювати сім’ї, і у них з’являються діти.
Черенько також зазначила, що найбільш сприятливий період у плані рівня життя для українських чоловіків і жінок з 45 до 65 років. “У цей період ризики бідності мінімальні. Діти підростають і можуть самі собі заробляти на життя, до того ж з часом додаються пенсійні доходи”, – пояснила вона.
Крім того, згідно з дослідженням, в даний час в Україні 5% населення мають рівень життя набагато вищий, ніж інші 95%.
“Сьогодні можна сказати, що 5% населення живуть не так, як інші 95%, а ці 95% розташовуються східчасто – поступово від найбідніших до найбагатших”, – сказала Черенько.
За її словами, 5% найбільш багатих громадян України різко виділяються серед інших: у них якісно інший рівень споживання і якісно інший рівень життя порівняно з усіма іншими.
При цьому Черенько зазначила, що офіційна статистка не завжди може дати повну картину, оскільки вона будується, як і у всіх країнах світу, за результатами обстеження умов життя домогосподарств.
“Ці дослідження не повинні охоплювати групу найбагатших і тих, хто живе на вулиці, це крайні групи”, – додала вона.
Експерт підкреслила, що в Україні люди, які є більш забезпеченими, не завжди готові впустити до себе інтерв’юера і відповісти на питання, необхідні для тих чи інших досліджень.
“В Україні, як і в інших країнах з тіньовими доходами, дуже великий відсоток відмов, і 10-15% населення дослідження не охоплюють”, – пояснила вона.
Черенько звернула увагу, що дослідникам дуже б допомогла база даних Державної податкової служби: “Нам потрібна знеособлена база, без прізвищ та адрес, але чомусь податкова вважає це дуже секретною інформацією”.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас