В Україні відмова від банківської таємниці призведе до катастрофічного відтоку коштів з банківських рахунків - банкір — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні відмова від банківської таємниці призведе до катастрофічного відтоку коштів з банківських рахунків - банкір

Кредит&Депозит
1877
Незважаючи на перспективу приєднання України до ЄС, Україна поки не зможе відмовитися від банківської таємниці, як інструменту, що вважається в Євросоюзі прикриттям для податкових махінацій, – заявив скарбник ПАТАВАНТ- БАНК” Дмитро Власов, прогнозуючи можливі перспективи для України від прийняття Швейцарією рішення про відмову від банківської таємниці.
“Швейцарія підписала міжнародну конвенцію про боротьбу з ухиленням від сплати податків. Тепер вона може видавати імена клієнтів та інформацію про їхні рахунки для податкових перевірок відповідним органам тих країн, які також підписали конвенцію. Тенденція відмови від банківської таємниці в ЄС набирає чинності вже не перший рік. Швейцарія стала 58-ю країною, що приєдналася до цієї конвенції. Якщо Україна підпише договір про ассоціціі з ЄС, рано чи подзно перед нами також стане питання про скасування банківської таємниці. Однак, Україна поки не готова до такого кроку”, – вважає Власов.
Банкір відзначив, що банківська таємниця дійсно є непоганим прикриттям від фіскальних органів. Банківська система дозволяє залишати на рахунках будь-які суми без документів про їх походження.
“В Україні з її системою оподаткування відмова від банківської таємниці призведе до катастрофічного відтоку коштів з банківських рахунків. За результатами неодноразових соціологічних досліджень в Україні є чітке розуміння того, що більшість українців приховують свої реальні заробітки від держави, не бажаючи платити занадто високі податки. Значну частину цих коштів люди тримають на банківських рахунках, що дозволяє їм додатково і непогано заробляти, враховуючи розмір процентних ставок за депозитами. Якщо скасувати банківську таємницю, єдиним способом прикрити свої доходи залишаться заощадження в готівкових або в банках тих країн, де банківська таємниця залишиться недоторканою”, – підкреслив Д.Власов.
Банкір вважає, що уникнути відтоку коштів, у разі скасування банківської таємниці, можна буде тільки, якщо держава надасть стовідсоткову гарантію не чіпати заощадження, які опиняться на рахунках у момент скасування банківської таємниці.
“Підписання Швейцарією конвенції про відмову від банківської таємниці є показовим прикладом для всього світу. Однак, поки ще документ не ратифікований, оскільки для цього потрібна згода швейцарського парламенту. Цілком можливо, що федеральна асамблея Швейцарії скасує участь країни в угоді, оскільки в червні 2013 року парламентарії вже відмовлялися скасовувати банківську таємницю. Якщо це знову станеться, такий крок Швейцарії зміцнить позиції країн, які поки не готові ставати повністю прозорими у фінансовому плані. це стосується, зокрема, і України”, – зазначив банкір.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас