Рівень доларизації в Україні зменшився на 10% - НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рівень доларизації в Україні зменшився на 10% - НБУ

Валюта
1034
За даними НБУ, рівень доларизації грошової маси зменшився з початку року на 10%, тоді як минулого року за цей же період зріс на 3,7%. Крім того, рівень доларизації за депозитами зменшився на 10%, при цьому минулого року він виріс на 2,9%.
«Населення бачить, що дії влади з підтримки інтересу до національної валюти послідовні і тому віддає перевагу вкладам у гривні. Ставки за депозитами в національній валюті досить високі, в той час, як в доларах під впливом НБУ знижуються. Дії з боку Нацбанку позитивно впливають на рівень доларизації. Обмеження на кредити у валюті теж знижують інтерес до формування запасів у валюті. Також, населення довіряє владі в плані того, що обвалу гривні не буде: переводить частину депозитів з долара в гривню, щоб отримати високий дохід, і відвикає від звички зберігати заощадження в інвалюті», – вважає директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин.
Але українці довіряють гривні не тільки через високі ставки по депозитах. Для населення важлива її купівельна спроможність і відсутність істотних коливань.
«Люди довіряють гривні не тільки тому, що високі процентні ставки. Це приваблює, але навіщо позбавлятися від гривні, якщо вона стабільна, якщо інфляція низька», – вважає керівник групи радників глави НБУ Валерій Литвицький.
На його думку, останнє рішення НБУ, пов’язане з конвертацією валютних переказів в гривневі, також сприяє зниженню доларизації.
«Цей та інші кроки, які ми робимо, зокрема, перехід до безготівкових розрахунків – все це підсилює перспективи гривні і сприяє дедоларизації», – додав експерт.
Експерти прогнозують стабільність національної валюти.
«Некомфортних коливань не буде. Вони є, були і будуть, тому що курс не фіксований, проте нехай валютні спекулянти не будують ілюзій, щоб у них не було розчарувань. У Центрального банку є резерви, інструментарій економічних заходів, щоб надовго, якщо не назавжди, відбити апетит до валютних спекуляцій. Гривня в надійних руках, тому за її долю можна бути спокійними», – підсумував керівник групи радників голови НБУ.
За матеріалами:
Погляд
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас