Тривожна тенденція: українці об'єднуються в співтовариства анонімних боржників — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тривожна тенденція: українці об'єднуються в співтовариства анонімних боржників

Кредит&Депозит
3168
Українці, що живуть у кредит, об’єднуються в спільноти в соцмережах і на форумах і навіть організовують групи анонімних боржників, де діляться своїми проблемами. «Перший кредит я взяв, коли збирався одружуватися. Це були 50 тис. грн (кожен місяць треба було виплачувати 4752 грн). У підсумку всі гроші пішли на весілля, плюс ще у одного позичив 10 тис. Коли притиснуло, вирішив, що більшу частину зарплати (вона у мене 6 тис. грн) буду віддавати за кредит, а щоб хоч якось вижити, взяв у банку картку. Минуло два роки, я винен всім, кому тільки можна 63 тис.», – розповів нам Олег з Дніпропетровська, який у соцмережі називає себе Людина-борг. Він поспілкувався з друзями по нещастю і нових боргів не бере: «У будні я працюю менеджером з продажу, на вихідних чиню комп’ютери. Відносини з дружиною через це – на межі розлучення», – каже Олег.
Тетяна з Києва теж потрапила в кредитну пастку: «Я закохалася в хлопця з Фінляндії. Здала в ломбард ноутбук і прикраси, отримала 7 тис. грн і купила квиток в Гельсінкі. Щоб викупити речі, взяла кредит у банку. Це було три роки тому, любов давно пройшла, а кредит ще віддаю. Пару раз я погашала майже всю суму, а потім знову все знімала з картки», – зітхає Тетяна. А ось у киян Ольги та Ігоря на двох – 6 кредитів, але їх це не турбує: «Ми з чоловіком купили в кредит квартиру і щомісяця платимо по $ 800. У розстрочку купуємо годинники та телефони. Я заробляю 12 тис. грн на місяць, чоловік – айтішник, і його зарплата залежить від кількості замовлень. Поки молоді, треба жити на повну котушку. Так, іноді немає грошей навіть на продукти, але у мене є кредитка», – каже Ольга.
Тим часом соціальний психолог Олег Покальчук вважає, що кредит кредитом різниця: «Якщо люди беруть гроші в борг, щоб вийти з якоїсь складної ситуації, – це одне. Зовсім інше, коли люди впадають у крайнощі, беручи по 10 кредитів на покупки не першої необхідності – подорожі, телефони. Буває, що при цьому вони не можуть зупинитися. Це вже азарт, те саме що у постійному підвищенню ставок у грі». До речі , за даними НБУ, борги українців зростають з кожним місяцем. На 1 жовтня наші співвітчизники винні банкам 116 млн 130 тис. грн (на початку року було 99 млн 480 тис. грн). Велика частина боргів зараз – за кредитними картками.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас