Власник "Дельта Банку" купує мережу терміналів iBox — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Власник "Дельта Банку" купує мережу терміналів iBox

Особисті фінанси
2221
Співвласник Дельта Банку Микола Лагун веде переговори про купівлю компанії iBox. Про це Forbes повідомив інвестбанкір, знайомий з ходом переговорів. «Купую. Більше нічого сказати не можу – угода ще не закрита», – підтвердив інформацію Лагун. За даними джерела, близького до переговорів, сума угоди – близько $ 10 млн.
Сторони повинні підписати всі документи по угоді до кінця цього тижня. Євген Березовський, співвласник компанії iBox, не заперечує, що переговори про продаж йдуть, але не підтверджує інформацію про терміни їх завершення і про суму угоди. Партнер Березовського по iBox – Олександр Луканов, президент українського Альфа-Банку.
iBox володіє мережею з 5850 терміналів по всій країні, клієнтська база – 4,7 млн користувачів, оборот компанії перевищує $ 1 млрд на рік (за даними сайту компанії), в терміналах представлено 450 операторів послуг.
Лагуну буде нескладно інтегрувати у свій бізнес компанію з прийому миттєвих платежів. Майже весь топ-менеджмент iBox – вихідці з Альфа-Банку або Надра Банку. Управлінську команду формував Березовський, який раніше був членом правління Альфа-Банку і займався корпоративним бізнесом. До того ж «Дельта» вже користується послугами iBox – клієнти банку за допомогою терміналів компанії можуть погашати кредити, поповнювати платіжні карти. Зараз клієнти Дельта Банку за ці послуги платять 1,8% комісійних.
На сьогоднішній день великими мережами терміналів моментальних платежів володіють ПриватБанк і «Національний кредит». В останній рік вони активно розширювали цей бізнес. «У нас зараз 6900 терміналів. Плануємо приблизно ще стільки ж відкрити до кінця року», – говорить заступник голови правління ПриватБанку Дмитро Дубілет.
У банку «Національний кредит» – близько 3500 точок. Раніше мережа терміналів моментальних платежів була окремим бізнесом Андрія Оністрата, але після покупки фінустанови він вирішив «влити» її в банк. За даними прес-служби «Національного кредиту», оборот одного терміналу в хорошому місці може досягати 50-60 тис. гривень на місяць.
Вигода для банку – комісія (1-2% від суми платежу) за небанківські послуги (оплата послуг операторів мобільного зв’язку, інтернету, ТБ, комп’ютерних ігор та ін.), зручність для своїх клієнтів, які зможуть оплачувати кредит через термінал або поповнювати картковий рахунок, залучення нових клієнтів. «Ми розглядаємо покупку цього бізнесу як витрати на інфраструктуру, – говорить один з топ-менеджерів «Дельти». – Заробляти на цьому бізнесі можна, але нас більше цікавить залучення нових клієнтів і зручність для існуючих».
Ще одна перевага від співробітництва банку та мережі терміналів – скорочення витрат на купівлю кешу для банкоматів і кас і його інкасація. За даними НБУ, банки за підсумками першого півріччя за допомогою терміналів і банкоматів прийняли готівкових грошей на суму більше 25 млрд гривень.
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас