Китайців «підсадили» на українські стегенця, турків - на хліб — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китайців «підсадили» на українські стегенця, турків - на хліб

Аграрний ринок
3172
Сьогодні Всесвітній день продовольства: пам’ятну дату відзначають з 1979 року з метою боротьби з убогістю і недоїданням у бідних країнах. Україна вносить свою лепту в боротьбу з проблемою нестачі продуктів. За останнє десятиліття ми в рази збільшили експорт зерна, соняшникової олії, овочів. Продаємо їх як країнам-сусідам, так і на незвичайні для нас ринки.
Завдяки непоганому врожаю минулого року Україна не тільки збільшила обсяги експорту на традиційних для нас ринках Росії, Німеччини, Польщі та Туреччини, а й стала, по суті, «продуктовим кошиком» країн Сходу. У першу чергу мова йде про зростання торговельного обороту з Піднебесної.
«Це ключові світові регіони. Поставки нашого агропрому в Китай збільшилися у 8 разів, у Бангладеш – в 7 разів, в ОАЕ – на 82%», – відзвітував голова Мінагрополітики Микола Присяжнюк.
Як повідомили «Погляду» в Міністерстві, наші аграрії за перші 8 місяців року продали за кордон продукції на 10 млрд дол – це близько чверті сумарного експорту країни.
«В основному ми експортували традиційну продукцію: зернові, рослинну олію, активізувався експорт молочної продукції та курятини», – пояснив нам експерт Українського клубу аграрного бізнесу Тарас Гагалюк.
У Росію ми продаємо найбільше «молочки», до Німеччини – фуражне зерно, олію та ріпак, до Польщі – понад 20 найменувань продукції. Китайці їдять українські стегенця та кукурудзу, турки – хліб з української пшениці.
«Зроблено в Європі»
При цьому нинішні цифри, озвучені Мінагрополітики, – далеко не межа українських можливостей: виручку від експорту продукції ми можемо довести до 21 млрд дол (це на 2-3 млрд більше, ніж рік тому). Що важливо, в 2014-му показники будуть ще вище завдяки рекордному врожаю зернових – 58-60 млн тонн. Експерти вважають, що нам потрібно розвивати не тільки східний, а й західний напрямок торгівлі.
«Експорт у ЄС зростатиме, адже з підписанням Угоди про асоціацію буде скасована мито на м’ясо птиці. Збільшиться і квота на рослинну олію, дозволять ввезення нашого сухого молока», – розповів «Погляду» Гагалюк.
Сьогодні Україна поставляє за кордон в основному не конкретні товари, а сировину для їх виробництва. Однак після підписання Асоціації готову продукцію чекає сертифікація за європейськими стандартами, тобто, відкриється можливість для прямого експорту до країн ЄС та світу – наші бренди отримають маркування «Зроблено в Європі», яке визнають у більшості розвинених держав.
З-за кордону в Україну ввозять як фрукти, які неможливо виростити в наших широтах, так і звичайні для нас овочі. На першому місці по імпорту – банани. Цього року українці з’їли рекордні 300 тис. тонн цих фруктів, це на 17% більше, ніж торік.
Китайців «підсадили» на українські стегенця, турків - на хліб
За матеріалами:
Погляд
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас