Донеччина опинилася на порозі голодного бунту шахтобудівників - їм не платять зарплату 2-5 місяців — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Донеччина опинилася на порозі голодного бунту шахтобудівників - їм не платять зарплату 2-5 місяців

Казна та Політика
3382
Шахтобудівникам Донецької області держава заборгувала за поточний рік 10,5 мільйона гривень зарплати.
Борг бюджету тільки перед «Донбасшахтобудом» складає 11,5 мільйонів, з яких 6 млн. – заробітна плата 500 членів колективу за 2 місяці .
А їхні колеги з міста Горлівка не отримують зарплату вже 5 місяців. Їм винні 3,9 млн. грн. за 2013 рік, і ще мільйон гривень – за минулий рік.
Ситуацію в трудових колективах профспілкові лідери шахтобудівного комплексу називають критичною.
«Ось у мене в руці одна з телеграм, яку ми отримали 10 вересня: «На казначейські рахунки вам гроші за серпень перераховані, заберіть 3 мільйони», – розповідає Володимир Лащенко, голова Донецької шахтобудівної територіальної організації Укруголь профспілка.
«По ситуації на 15 жовтня ці гроші до нас так і не дійшли. У Держказначейства є право 3-5 днів перевіряти чи правильно нам перерахували кошти, і так само вони мають право гроші повернути назад – в казначейство столиці», – додав він.
«Ми звертаємося до міністерства знову, шлемо телеграму: «Шановний Попович (це той, що керує там нами), гроші не прийшли»! Ось його відповідь: «Ми по 1 вересня з вами, хлопці, розрахувалися». А грошей немає», – зазначив Лащенко.
«Пишемо прем’єру, віце-прем’єру, вже двічі у жовтні – просимо вплинути на казначейство. Немає відповіді, і зарплати немає. Причому, якщо зарплата нарахована, хоча і не отримана, на підприємство відразу лягає вантаж платежів по фондах – пенсійному і соцстрахування, і вантаж пені. І це сніжний ком. І якщо шахтарям пеню по 2012 списали, то шахтобудівникам – ні» , – додав він.
За словами профспілкового лідера Горлівського ШБУ № 10 Володимира Скорохода, обласне казначейство відмовляється перераховувати гроші, посилаючись на те, що з Києва їх надходить недостатньо. У першу чергу гроші виділяються на погашення захищених статей.
Робочі Шахтарського шахтобудівельного управління опинилися в тій же ситуації з боргами.
У шахтобудівників створюється враження, що область свідомо знищується. За останні 14 років число шахтобудівників в Україні скоротилося з 26 тис. до 6 тисяч, включаючи підприємства недержавної форми власності. Причому, затримують зарплату тільки робітникам, які працюють на підприємствах, що належать державі.
«Зараз люди готові на будь-яку форму протесту – або знову сидіти в шахті, або йти на Київ», – заявив Лащенко.
За матеріалами:
Тиждень.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас