Міндоходів буде ще жорсткіше до підприємців: у 2014 планується зібрати податків на чверть більше — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міндоходів буде ще жорсткіше до підприємців: у 2014 планується зібрати податків на чверть більше

Казна та Політика
6722
Наступного року надходження до бюджету від сплати єдиного соцвнеску (ЄСВ) прогнозуються на рівні 240 млрд грн, що на 43 млрд грн більше, ніж заплановано за підсумками 2013 р. В кінці нинішнього року Міністерство доходів і зборів має намір зібрати 197 млрд грн. Про це повідомив директор департаменту доходів і зборів з фізосіб Міндоходов В’ячеслав Бусарєв.
За його словами, таке зростання відрахувань в міністерстві розраховують забезпечити за рахунок поліпшення бізнес-клімату, очікуваного в наступному році підвищення зарплат, поступового переходу на електронну форму адміністрування податку.
“За допомогою електронного сервісу платити ЄСВ можна буде швидше, відповідно гроші будуть надходити вчасно”, – сказав Бусарєв.
Четвертим і найбільш резонансним для бізнесу фактором може виявитися намір міністерства посилити контроль за адмініструванням податку.
Як відомо, з 1 жовтня цього року функції з адміністрування ЄСВ перейшли від Пенсійного фонду (ПФ) до Міністерства доходів і зборів. За словами Бусарєва, Міндоходів планує збільшити надходження від сплати ЄСВ у тому числі і за рахунок більш ефективної роботи з неплатниками.
“У ПФ було недостатньо повноважень для застосування санкцій до боржників. Міндоходів же має можливість залучати інспекторів до роботи з неплатниками”, – сказав Бусарєв. За словами чиновника, на сьогоднішній день фахівці розробляють механізм стягування боргів з ЄСВ.
“Обговорюються розміри санкцій”, – сказав він. Зараз штраф за несвоєчасну сплату податку передбачено у розмірі 10% несплаченої суми. На сьогоднішній день, за словами Бусарєва, заборгованість з ЄСВ становить 2,6 млн грн.
Експерти вважають, що запланована сума надходжень від сплати ЄСВ занадто завищена.
“У нинішніх умовах витягнути з економіки більше 40 млрд грн не вийде. У країні вже рік як триває рецесія, і передумов для поліпшення бізнес-клімату я не бачу”, – говорить директор “CASE- Україна” Дмитро Боярчук.
Одним з джерел збільшення надходжень від сплати ЄСВ, вважає Боярчук, може стати збільшення зарплат бюджетникам. Однак це палиця з двома кінцями.
“В умовах дефіциту держбюджету скарбниця може не витримати підвищення соціальних витрат”, – відзначає експерт.
На думку виконавчого директора Європейської бізнес асоціації Ганни Дерев’янко, виконати план по надходженнях від ЄСВ в 2014 р. Міндоходів зможе, тільки якщо будуть створені нові робочі місця з білою зарплатою, або ж за допомогою боротьби з зарплатами в конвертах.
“На перший варіант розраховувати досить складно. Бізнес зараз переживає не найкращі часи і навряд чи налаштований на створення нових робочих місць. Легалізація заробітної плати – більш вірогідний шлях. У Міндоходів є повноваження для його реалізації”, – сказала Дерев’янко.
Нагадаємо, раніше експерти розповіли, в яких професійних сферах українцям найчастіше платять “білі” зарплати.
За матеріалами:
Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас