У Києві назріває транспортний колапс: міським транспортникам не платять зарплату з липня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Києві назріває транспортний колапс: міським транспортникам не платять зарплату з липня

Казна та Політика
1665
Столичним транспортникам не платять зарплату: останній раз люди отримували гроші за липень. Вони погрожують страйком і просять про допомогу.
У курилці одного з депо водії тільки й говорять про заборгованість і між собою обговорюють, як вибити чесно зароблене. Вони пропонують страйкувати. Боячись керівництва «Київпастрансу», просять не називати їхні імена. «Влітку, коли нам на два місяці затримали зарплату, ваша газета про це написала. Тут довго шукали «стукачів», але гроші почали видавати на наступний день. Зараз історія повторюється. Допоможіть! Мені сім’ю годувати нічим», – говорить Олександр, водій трамвайного депо ім. Шевченка. Просять допомоги і в депо ім. Красіна: «Нам видали за серпень тільки 10% зарплати. Вчора кинули 150 гривень і сказали, що найближчим часом виплат не чекати, мовляв, грошей немає. Я пішла купила кілограм м’яса і овочів. Все. Жити більше ні на що. Благо, я пенсіонерка, можу якось протягнути, а молоді дівчата у нас мало не в голодній непритомності падають. Їм просто нема на що жити!» – Каже Зінаїда, водій трамвая. У тролейбусному депо № 2 кажуть, що не бачили грошей навіть за серпень. «Деякі колеги, не витримавши такого знущання, звільнилися, але їм і розрахункові не видають. А зарплата водія, залежно від класу, становить від 4 до 6 тисяч гривень. Але грошей не дають нікому», – каже водій Віталій.
Олена, працівник одного з тролейбусних депо, повідомила, що у них зарплату за серпень не отримали водії, кондуктори, контролери, і навіть слюсарі депо. «Ми ставимо питання про зарплату нашому керівництву, але нам відповідають: не чекайте грошей до нового року, мовляв, не влаштовує – звільняйтеся, знайдемо інших… Подзвонили на гарячу лінію в КМДА, але там сказали, що за документами нам вже видали… аванс за жовтень. Ми просто в трансі! У кожного – сім’ї і маленькі діти, яких потрібно годувати».
Вчора водії швидкісного трамвая планували зупинити його роботу, але все ж відмовилися від такого радикального кроку. Члени профспілки працівників електротранспорту вивісили в депо ім. Шевченка відкритий лист до керівництва міста. «Історія з невиплатами триває цілий рік. Адже ми працюємо, возимо киян. Тому написали колективний лист керівництва міста з вимогою негайно погасити борги. В іншому випадку призупинимо роботу електротранспорту! За законом, ми не маємо права страйкувати. Страйк можливий лише в тому випадку, якщо ми заздалегідь попередимо владу, що не вийдемо на роботу. Багато хто боїться репресій, звільнень. Але, наприклад, слюсарі одного з трамвайних депо заявили керівництву, що якщо до цієї п’ятниці не з’являться гроші, вони не вийдуть на роботу. А отже, неперевірені трамваї не вийдуть на лінію», – повідомило «Сегодня» джерело в профспілці. А водії одного з депо кажуть, що якщо гроші не з’являться, вони всі одночасно візьмуть лікарняні: «Маємо право! І звільнити нас з цієї причини не зможуть, це незаконно».
У «Київпастрансі» говорять, що страйку не буде, так як вони сподіваються на розуміння водіїв і ведуть з ними роз’яснювальну роботу. Водії трамваїв і тролейбусів підтверджують: їх просили поки чекати і не робити «різких рухів». «Нам нагадують історію, коли через страйк в одному з депо звільнили всіх співробітників і керівництво. Але що нам залишається робити? Йти під мерію і просити милостиню?» – Обурюються робітники.
«Так, у нас виникла затримка з виплати зарплати співробітникам, тільки не за два, а за півтора місяці. У міськбюджеті немає коштів на виплату зарплат. Проблема зараз вирішується на рівні Кабміну, і я сподіваюся, що днями вона буде вирішена і наші співробітники отримають зароблене. Зрозуміло, що людей це дратує. Це ненормальна ситуація, і я їх розумію. Але сподіваюся, що водії з розумінням до цього поставляться і не буде ніяких страйків», – сказав «Сьогодні» гендиректор КП «Київпастранс» Микола Ламбуцький.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас