Влада штучно намагається утримати тарифи ЖКГ - Медведчук — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Влада штучно намагається утримати тарифи ЖКГ - Медведчук

Казна та Політика
1191
Влада штучно намагається утримати ціни на тарифи ЖКГ. Про це у своєму блозі пише лідер громадського руху “Український вибір” Віктор Медведчук.
“Наближення кожного опалювального сезону українці чекають з тривогою: тарифи зростають, капітальний ремонт тепломереж не проводиться. Комунальники латають дірки на теплотрасах, політики спекулюють на проблемах ЖКГ, а влада штучно намагається утримати ціни на “комуналку” і веде країну до колапсу всієї житлово-комунальної системи”, – пише Медведчук.
Зношеність тепломереж катастрофічна, втрати енергії становлять 40-45%. Що станеться після того, як котельні, а разом з ними 30 тис. км тепломереж, відпрацюють ще десять років? Чи буде тоді взагалі існувати система централізованого теплопостачання?
Дехто легковажно думає, що відмова від централізованих комунальних систем пройде відносно безболісно. Ну перестане ТЕЦ подавати гарячу воду – купимо бойлер. Батареї холодні? Включимо обігрівач або поставимо індивідуальний газовий котел. Однак у масштабах країни або навіть міста це не пройде. Ні електричні, ні газові мережі не розраховані на подібні навантаження. Їх теж доведемо до розрухи? Я вже не кажу про те, як злетять тарифи на газ і електроенергію для побутових споживачів.
Відстрочка у вирішенні проблеми призведе до того, що ми вичерпаємо запас міцності системи. При цьому вражає, що в державній стратегії розвитку енергетики до 2030 р. чи не головним інструментом модернізації тепломереж та котелень значиться їх приватизація! Приватний власник, звичайно, буде керувати ефективніше, ніж держава, а тому неодмінно модернізує житлово-комунальну сферу. Тільки де він візьме кошти на модернізацію? Правильно, у споживача! Приватна енергопостачальна компанія надасть якісні і дорогі послуги меншій, але більш платоспроможній кількості споживачів. А мільйони українців зможуть собі дозволити хіба що стару перевірену “буржуйку”.
Я не заперечую проти приватизації як такої, але в даному випадку вона націлена не на вирішення проблеми, а на зняття з держави відповідальності перед народом. У стратегії-2030 розписані інвестиції галузі на сотні мільярдів гривень, але майже всі витрати переносяться на… майбутнє десятиліття. Мовляв, вкладати гроші потрібно, але нехай це роблять наші наступники.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас