Вартість проїзду в столичних маршрутках може досягти 5 грн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вартість проїзду в столичних маршрутках може досягти 5 грн

Особисті фінанси
515
У столиці назріває підвищення цін на проїзд не тільки в метро та комунальному транспорті, а й у маршрутках.
Як відзначає видання, перевізники вирішили, що якщо з введенням єдиного квитка в Києві подорожчає проїзд в автобусах, тролейбусах, трамваях і метро, то і вони можуть підняти ціни до 4 грн замість нинішніх 2,5 грн і до 5 грн замість 3 грн. Підвищити ціни перевізники збираються вже з січня, як тільки запрацює електронний квиток.
“Коли проїзд у комунальному транспорті коштуватиме 5 грн за 75 хвилин, маршрутникам більше не доведеться утримувати ціни в страху втратити пасажира. Можна буде встановити економічно обгрунтований тариф 4 грн для тих, хто зараз возить за 2,5 грн, і 5 грн для тих, хто їздить за 3 грн. Це нормальна ціна для того, щоб перевізник міг покрити витрати на ремонт, паливо, зарплати і ще і розвиватися”, – вважає голова Асоціації перевізників Києва Валерій Липецький, на думку якого висока вартість проїзду не відлякає пасажирів.
“Зараз у наших перевізників середня довжина маршруту 15-18 км, а у комунального транспорту – в середньому 10 км. Тобто, щоб дістатися в точку Б, пасажиру потрібно буде робити пересадку і витрачати ті ж 5 грн, які він витратить у маршрутці без пересадок”, – додав він.
Як зазначає видання, експерти дотримуються іншої думки і кажуть, що з підвищенням тарифів у маршрутках цей вид транспорту може позбутися пасажирів, які використовували їх для того, щоб під’їхати до метро. При цьому представники влади вважають, що з введенням єдиного квитка маршрутки практично зникнуть.
“На магістралях буде їздити комфортний комунальний транспорт. Людям краще їздити в просторих салонах, ніж в тісних “бусиках”. Маршрутки будуть підвозити до метро і їздити в спальних районах. У них теж буде єдиний квиток і валідатори. Але ми поки цього не вимагаємо від перевізників, тому що до кінця 2014 року їх стане набагато менше. А ось про підвищення тарифів, поки до нас не зверталися. Звернуться – забороняти не будемо”, – повідомив директор департаменту транспорту Євген Водовозов.
Також столична влада з нового року планує переглянути і відносини з транспортниками.
“Тепер “Київпастранс” і метрополітен порахують вартість своїх послуг. Наприклад, один вагоно-кілометр в метро обійдеться в 20,1 грн. Те ж саме буде з машино-кілометрами на наземному транспорті”, – повідомив заступник голови КМДА Руслан Крамаренко.
Він додав, що КМДА буде замовляти ці послуги і оплачувати їх, “інакше їм грошей не вистачає, вони беруть кредити, а потім їх рахунки виявляються заарештованими”.
“Пільговиків оплачувати будемо за кількістю поїздок. Зараз пенсіонери користуються карткою киянина, і перевезення пільговиків скоротилося в чотири рази”, – розповів представник КМДА.
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас