Клуб бандитів: британські комерсанти займалися махінаціями на валютному ринку, обсяг якого становить $ 5,3 трлн у добу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Клуб бандитів: британські комерсанти займалися махінаціями на валютному ринку, обсяг якого становить $ 5,3 трлн у добу

Кримінал
1680
Старший трейдер JP Morgan в Лондоні і член комітету Банку Англії відправляв повідомлення, які в даний час ретельно перевіряються регулюючими органами в рамках розслідування про маніпуляції валютними курсами.
Річард Ашер посилав повідомлення трейдерам інших підприємств, коли він працював у Royal Bank of Scotland.
Повідомлення включали деталі по його торгових операціях і є одними з численних повідомлень, які розглядаються Управлінням з фінансового регулювання і нагляду Великобританії.
Розслідування охоплює маніпуляції на ринку, обсяг якого становить $ 5,3 трлн у добу, і дії трейдерів могли вплинути на розміри накопичень громадян і пенсії.
За даними Wall Street Journal, своєрідний чат підтримувався групою трейдерів, званих “Клубом Бандитів” або “Картель”. Невідомо, як ретельно приховували свої повідомлення багато трейдерів, але джерела в банківських колах очікують, що в найближчі кілька тижнів стане відомо більше імен.
Співробітники деяких банків намагаються розмістити заявки клієнтів безпосередньо перед і під час 60-секундного вікна, коли встановлюється значення курсу WM/Reuters. Така практика є спірною, тому джерела, що працюють у цій галузі протягом більш ніж 20 років, побажали залишитися неназваними.
Цей прийом використовується на валютному ринку щодня вже протягом десятиліття, і він впливає і на загальний обсяг коштів, і на похідні, відзначають трейдери.
Курс WM/Reuters використовується фондами, для того щоб щодня визначати вартість своїх позицій. При цьому навіть невелика зміна може вплинути на загальний обсяг інвестицій фондів у $ 3,6 трлн, включаючи пенсійні та ощадні рахунки, свідчать дані Morningstar Inc.
Курс WM/Reuters був введений в 1994 р. Ціни публікуються кожну годину по 160 валют і кожні півгодини по 21, від британського фунта до південноафриканського ранда. Формуються вони виходячи з середнього рівня угод у хвилинний період, що починається за 30 секунд до початку кожних півгодини.
Якщо немає достатньої кількості угод по валютній парі, то курс вказується з розрахунку середнього рівня заявок. За менш торгованих валют вікно становить 2 хвилини.
Звичайно компанії і керуючі активами просять банки продати або купити валюту за фіксованим курсом WM/Reuters у той же день, найчастіше до 16:00 за лондонським часом. Це дає можливість для зловживань, оскільки у трейдерів є вікно, яке дозволяє коригувати власні позиції і здійснити спробу змінити бенчмарк, що збільшить їх прибуток. При цьому часто клієнти чекають до приблизно 15:00 і тоді розміщують великі заявки. Це дозволяє знизити можливість того, що банки будуть торгувати проти них.
Ашер працював в RBS в 2010 р., а потім вже в JP Morgan, де і працює до цих пір. Крім цього, в грудні минулого року Ашер став старшим членом підгрупи Об’єднаного валютного комітету Банку Англії. До складу групи виходять 27 осіб, і вона діє як форум для банкірів, де можна обговорити проблеми галузі.
За матеріалами:
bloomberg.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас