Практична реалізація норм закону "про утилізацію авто" може початися вже сьогодні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Практична реалізація норм закону "про утилізацію авто" може початися вже сьогодні

Казна та Політика
2279
Уряд планує до 15 жовтня забезпечити практичну реалізацію норм Закону України “Про утилізацію транспортних засобів”. Відповідний План організації підготовки проектів нормативних актів, необхідних для забезпечення реалізації Закону України “Про утилізацію транспортних засобів”, прийнятого 4 липня 2013, уряд затвердив на засіданні 4 вересня.
Зокрема, до 15 жовтня Мінприроди разом з іншими центральними органами виконавчої влади повинні підготувати проект нормативного акту, яким буде визначено порядок компенсації за рахунок коштів екологічного податку витрат пунктів прийому транспортних засобів на утилізацію.
Також Кабмін до 15 жовтня має забезпечити прийняття нормативно-правових актів, передбачених законом.
Як відзначають експерти авторинку, Закон України “Про утилізацію транспортних засобів” набув чинності 8 серпня 2013. При цьому, згідно з нормами документа, Кабмін у тримісячний термін з моменту набрання чинності, зобов’язаний прийняти нормативно-правові акти, що забезпечують його практичну реалізацію.
На думку аналітиків, Україна зіткнулася з ситуацією, через яку проходили багато розвинених країн і тих, що розвиваються – в ​​країні різко збільшилася кількість автотранспортних засобів, на утилізацію яких немає фінансових ресурсів. Тому прийняття Закону України “Про утилізацію транспортних засобів” – це природний і нормальний крок, спрямований на врегулювання цієї проблеми. Причому цілком очевидно, що, як і у випадку з використанням пластику, плата за утилізацію повинна лягати саме на імпортерів і внутрішніх виробників автомобілів. Тільки для імпортерів ця плата має конкретне грошове вираження, а для внутрішніх виробників вона може бути як у грошовій формі, так і у формі зобов’язань по створенню пунктів збору старих авто і виробництв з їх утилізації.
Нагадаємо, що за період 2008-2012 років пройшли первинну реєстрацію 1,24 млн легкових автомобілів. Тільки за підсумками 2012 року в Україні було імпортовано майже 205 тис. легкових автомобілів.
За даними Інституту Горшеніна, за останні 20 років кількість машин у країні збільшилася в 1 тис. разів, і сьогодні на 1 тис. українців припадає 187 автомобілів. У великих містах кількість машин вже сягає європейських показників.
За даними Eurostat, в Києві на 1 тис. населення припадає 242 автомобіля. Однак, за даними інформаційно-аналітичної групи AutoConsulting, в Києві припадає 343 машини на 1 тис. жителів. При цьому, наприклад, у Варшаві – 564 автомобілі на 1 тис. жителів, у Парижі – 250, Копенгагені – 218.
Автопарк автомобілів в Україні оцінюється в 7,5 млн штук, при цьому кількість автомобілів у світі перевищила 1,2 млрд штук.
У 2012 році світовий автопром виробив більше 84 млн. автотранспортних засобів, що на 5,3% більше показника 2011 року.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас