Як наші заводи будуть отримувати сертифікати якості ЄС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як наші заводи будуть отримувати сертифікати якості ЄС

Фондовий ринок
2140
Відповідність євростандартам – мабуть, найскладніша частина української «домашньої роботи» по дорозі в ЄС. Винні застарілі підходи і технології, «скроєні» іноді за ще радянськими лекалами. Зробити все моментально не вийде, але першим кроком, очевидно, буде створення лабораторій, які видаватимуть нашим виробникам спеціальні дозволи-сертифікати, які визнавалися б у ЄС.
Лабораторна робота
Кожну лабораторію оснастять технікою, що відповідає вимогам ЄС. А також підготують «спеців», які проводитимуть дослідження продукції.
«Все це коштує чималих грошей, без допомоги нам тут не впоратися. Євросоюз уже виділив 40 мільйонів євро на програму розвитку інфраструктури з контролю якості. У майбутньому ми можемо розраховувати на збільшення цієї суми», – сказав «Погляду» експерт київського Інституту публічної політики Ігор Шевляков.
Поки такі лабораторії не будуть сертифіковані ЄС, нашим виробникам доводиться робити аналізи за кордоном. Але вже в грудні ми почнемо отримувати документи на свою продукцію за стандартами регламенту REACH (виробництво, реєстрація і оборот всіх хімречовин). Це дуже важливо, оскільки металургія і хімпром – найголовніші експортні галузі України, що приносять до третини всіх зарубіжних надходжень. А без цього стандарту не зможемо продати ні цистерни селітри:
«Не виконавши стандарти якості ЄС, не продамо жодного виробу за межі своєї території», – підтвердив голова Держінформнауки Володимир Семиноженко.
Свинцеві іграшки
Чиновник вважає, що процес повинен пройти безболісно. На базі НТК «Інститут монокристалів» НАН України вже діє лабораторія, сертифікована відповідно до стандартів ROHS. Це директива ЄС, яка обмежує концентрацію важких елементів – свинцю, кадмію і т.д. у виробництві техніки та іграшок. До грудня там планують завершити підготовку до сертифікації згідно з вимогами регламентів REACH.
За словами старшого консультанта компанії EPPA Павла Глухова, після висновків лабораторії, продукції хіміків і металургів потрібно буде пройти реєстрацію в Європі. Вартість процедури залежить від обсягу імпорту та розмірів самого підприємства, від 1 до 30 тисяч євро, плюс послуги консультантів. Після цього двері в Європу будуть відкриті.
Легпром і їжа
Подібні лабораторії будуть створені по кожному з напрямків виробництва – легпрому, виробництві продуктів. Це дозволить гарантувати безпеку всієї продукції, виробленої в Україні. Наявність сертифікатів дасть можливість нашим товарам безперешкодно виходити на більшість світових ринків. Це значно розширить потенціал вітчизняного виробника.
«Якість продукції, виробленої в Євросоюзі визнається багатьма країнами світу. Зараз європейці активно підписують договори, щоб розширити цей список. Якщо українські товари будуть сертифікуватися за європейськими нормами, нам буде набагато простіше продавати свою продукцію у світі», – зазначив директор Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Ігор Бураковський.
Як наші заводи будуть отримувати сертифікати якості ЄС
За матеріалами:
Погляд
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас