Повідомлення про примусову гривневу конвертацію валютних депозитів є абсурдними - УКБС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Повідомлення про примусову гривневу конвертацію валютних депозитів є абсурдними - УКБС

Кредит&Депозит
3252
Асоціація «Український Кредитно-Банківський Союз» занепокоєна нещодавніми провокаційними повідомленнями окремих ЗМІ, що збурюють валютний ринок, та висловлює впевненість у спроможності Національного банку України, державних та комерційних банків зберегти фінансову стабільність у національній банківській системі легальними економічними засобами монетарної політики. Про це йдеться у релізі організації.
“У інформаційному просторі останнім часом мусуються чутки про нібито наявні наміри щодо запровадження примусової гривневої конвертації валютних депозитів, повернення їх казначейськими векселями, введення десятивідсоткового податку на валютно-обмінні операції та інших варіантів вилучення валюти у населення.
УКБС вважає подібні заяви вкрай небезпечними з огляду на їх негативні наслідки, а тому банківське співтовариство не може залишатися осторонь у даній ситуації. Адже, як свідчить досвід, несвоєчасне спростування будь-яких провокаційних повідомлень щодо валютного ринку може не лише похитнути імідж країни, а й обумовити стрімке поширення панічних настроїв та падіння довіри населення, яка є запорукою стабільності фінансової системи”, – заявляють в УКБС.
УКБС також наголошує, що вищезгадані повідомлення, зокрема, про примусову гривневу конвертацію валютних депозитів є абсурдними як з економічної, так і з правової точок зору. Перш за все, такі заходи є неможливими через суперечність статті 41 Конституції України щодо непорушності прав власності громадян.
“Крім цього, ідея повернення валютних депозитів казначейськими векселями суперечить самій економічній сутності останніх, які компенсують зобов‘язання держави, а не фінансової установи. Додатково слід врахувати, що подібні заходи є неприпустимими через грубе втручання у договірні відносини між банками та їх клієнтами, що у подальшому може бути підставою для судового оскарження.
Експерти УКБС також неодноразово звертали увагу на неефективності запровадження податку на готівкові валютно-обмінні операції фізичних осіб. Адже це призведе до остаточної тінізації валютного ринку та посилить ризики девальвації гривні, що суперечить зафіксованій у Конституції України (ст. 99) основній функції НБУ щодо забезпечення стабільності національної грошової одиниці” – йдеться у релізі.
“В УКБС немає жодних сумнівів у спроможності банківської системи та НБУ забезпечити стабільність на валютному ринку та недоторканість зосереджених у банківській системі валютних заощаджень фізосіб, які на сьогодні становлять близько 23 млрд. дол. США, що перевищує рівень міжнародних резервів країни – 21,6 млрд. дол. США (за даними НБУ на кінець вересня 2013 р.), – зауважила Генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер. – Все це свідчить про значну роль населення у формуванні національних заощаджень, які необхідно перетворити у джерело інвестиційних ресурсів з метою відновлення зростання економіки не примусовими, а виключно економічними засобами”.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас