Українці кинулися скуповувати долари і переводити їх на депозити - експерти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українці кинулися скуповувати долари і переводити їх на депозити - експерти

Валюта
7106
Населення почало активніше скуповувати готівкову валюту. Про це свідчить остання статистика Нацбанку: за вересень обсяги купівлі ВКВ громадянами виросли відразу на 31,3% (до $ 2,1 млрд.). «Думаю, так українці реагують на негативний інформаційний фон, який ЗМІ створюють для гривні. Зрозуміло, якщо преса буде писати про прийдешнє зниження курсу нацвалюти, населення буде скуповувати долар», – прокоментував ситуацію президент Асоціації українських банків Олександр Сугоняко. Друге пояснення зводиться до сезонності. «З початком осені зазвичай збільшується попит на інвалюту з боку фізосіб – це вже звична практика для нашої країни. Ближче до зими обсяги покупок зазвичай скорочуються: люди починають готуватися до новорічних свят, продають долари, щоб підготуватися до урочистостей», – сказав нам провідний аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь.
Єдине, що сьогодні втішає фінансистів, – це депозитні настрої громадян. Якщо раніше левова частка доларів осідала у них в гаманцях, то зараз ледь не всі направляються на рахунки: з $ 2,1 млрд, куплених населенням у вересні, $ 1,6 млрд було розміщено на валютних депозитах фізосіб. За минулий місяць сукупні валютні вкладення громадян у банках виросли відразу на 0,9% ( проти 0,5% приросту в серпні). «Примітно, що збільшення вкладень відбулося синхронно зі зниженням депозитних ставок: якщо наприкінці серпня по 12-місячним доларовими вкладами в середньому платили ще 7,2% річних, то у вересні 6,9-7% річних», – запевнив головний економіст відділу технології та розвитку продуктів роздрібного бізнесу «Банку Національний кредит» Кирило Голоденко.
Якщо населення самостійно несе валюту в банки, то компанії змушують це робити в обов’язково порядку. У п’ятницю Нацбанк оприлюднив постанову, якою зобов’язав продавати 50% валютних надходжень не тільки юросіб, але ще і фізосіб-підприємців. Таким чином, чиновники прикрили лазівку для компаній, які не бажають продавати долар або євро: вони створюють СПД при підприємствах приватних підприємців і переводять на них частину експортних платежів. «На ринку стали частіше фіксуватися випадки застосування таких схем, от НБУ і вжив заходів. Щоб схема не почала застосовуватися масово», – говорить перший заступник голови правління Промінвестбанку В’ячеслав Юткін.
Банкіри не чекають, що прикриття «підприємницької» схеми виллється в значний приплив валюти на безготівковий ринок: обсяги продажів долара зростуть не більше ніж на 5-10%. Проте вони впевнені, що якщо в Нацбанку захочуть, то можуть зіграти на підвищення курсу гривні. «Думаю, парочки виходів НБУ на міжбанк (подібних тому, що ми бачили тиждень тому, коли регулятор продавав долар по 8,1440 грн /$) з великими продажами американської валюти може виявитися досить, щоб знизити курс долара і відбити у спекулянтів бажання розгойдувати ринок. У цьому випадку безготівкові котирування можуть закріпитися в рамках 8,14-8,15 грн/$», – резюмував Юткін. При такому міжбанку готівковий курс міг би закріпитися в рамках 8,15-8,17 грн/$.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас