НБУ розширив вимоги до продажу валюти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ розширив вимоги до продажу валюти

Валюта
5512
Національний банк України, який рік тому зобов’язав переводити в гривні половину валютної виручки експортерів, збільшив вимогу обов’язкового продажу на всі валютні надходження з-за кордону на користь бізнесу, пише Reuters.
Регулятор поки не коментує своє рішення. Банкіри вважають, що центробанк планує збільшити пропозицію валюти на ринку, щоб убезпечити гривню, курс якої почав падати восени через зростаючий попит імпортерів, і запобігти подальшій втраті валютних резервів, обсяг яких за виплат за зовнішніми боргами скоротився до 2,5 місяця імпорту.
“Установити вимогу обов’язкового продажу на міжбанківському валютному ринку України надходжень в іноземній валюті з-за кордону на користь юридичних осіб, які не є банками, та фізичних осіб-підприємців”, – повідомляється в рішенні центрального банку, текст якого має агентство.
Зазначимо, що прийнятий 25 вересня документ, був поданий в Міністерстві юстиції 9 жовтня і набуде чинності після опублікування.
У нинішній редакції Нацбанк вимагав конвертації лише “валютної виручки резидентів від продажу товарів за зовнішньоекономічними договорами”.
Додамо, що в листопаді минулого року НБУ, захищаючи гривню від девальвації, ввів обов’язковий продаж половини валютної виручки експортерів та переказів на користь фізосіб на суму більше 150 тис. грн ($ 18.750), сподіваючись збалансувати попит і пропозицію на міжбанківському ринку і не допустити сильного падіння валютних резервів.
Незважаючи на подібні заходи, валютні резерви через погашення зовнішнього держборгу впали з початку року приблизно на $ 3 млрд до $ 21,6 млрд, що становить менше 2,5 місяця імпорту.
За оцінками аналітиків, резерви можуть впасти до кінця цього року до $ 20 млрд, а наступного року – до $ 18 млрд, через високе боргове навантаження і обмежений доступ до нових зовнішніх кредитів.
За матеріалами:
МIА Рейтер
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас