То гнів, то милість — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

То гнів, то милість

Енергетика
2294
За останні кілька діб Україна отримала відразу кілька різних новин, що стосуються газу. Росія то знизила ціну на “блакитне паливо” і надала Україні великий кредит, то заговорила про санкції. А Євросоюз, який спочатку не виявляв інтересу до української ГТС, тепер хоче її модернізувати.
Газові “гойдалки”
8 жовтня президент Російської Федерації Володимир Путін, виступаючи на прес-конференції, заявив: “Незважаючи на те, що дискусія відбувається емоційно і бурхливо, пов’язана з можливим підписанням Україною договору, наші банки десять днів тому, звичайн , не без мого відома, оформили Україні черговий кредит – 750 мільйонів доларів, а Газпром теж не без відома російського керівництва пішов на те, що допоміг Україні закачати необхідний газ в газове сховище зі знижкою, 260 доларів за тисячу кубометрів”. Після періоду напружених відносин Росія простягнула Україні руку допомоги. Адже знижка, надана “Газпромом”, досить відчутна. “Це більше 1% EBITDA компанії, яку ми очікуємо за підсумками року”, – цитує “Комерсант – Україна” Олексія Кокіна з Уралсиб Кепітал. “Це досить великі втрати для Газпрому, на мій погляд, це політична поступка Україні”, – зазначає Сергій Вахрамєєв з компанії Анкорінвест.
Однак не всі вірять у безкорисливу допомогу з боку газового монополіста. Так, глава East European Gas Analysis Михайло Корчемкін не вважає такі зміни поступкою: “Просто Україна втратить менше грошей. Для Газпрому угода залишається дуже вигідною, адже замість того, щоб платити за зберігання газу, монополія отримує прибуток”. На його думку, Ostchem, якій за даними ЗМІ “Газпром” і надав знижку, також виграє, оскільки, отримавши дешеву сировину, по закінченню опалювального сезону компанія може з прибутком продати її на внутрішньому ринку або поставити своїм підприємствам. Примітно, що українські ЗМІ розповсюдили інформацію, згідно з якою низьку ціну від ВАТ “Газпром” отримає лише компанія, що входить до складу DF Group, тобто пов’язана з українським олігархом Дмитром Фірташем. За даними медіа, “Нафтогаз” такої знижки не дочекався.
Втім, не варто забувати слова Путіна про те, що “Газпром” наростить транзит газу через Україну. Як відзначають експерти, саме для цього і варто було надавати “блакитне паливо” за низькою ціною для України. Адже раніше “Натфогаз” тільки для підтримки транзиту закуповував близько 4 мільярдів кубометрів газу щорічно. Як повідомили ЗМІ, Нафтогаз вже закачав у підземні газосховища більше 11 мільярдів кубометрів газу в рахунок 1 млрд доларів, перерахованого Газпрому в якості передоплати за транзит до початку 2015 року. Ще більш ніж по 1,5 мільярда кубометрів закачали незалежні українські видобувачі газу і компанія Ostchem. Отже, зараз в ПСГ вже більше 14 мільярдів кубометрів газу. Також вдалося дізнатися від представника Газпрому, що додаткові 5 мільярдів кубометрів російська монополія продасть Ostchem в рахунок квоти наступного року (8 мільярдів кубометрів) за умови їх закачування в ПСГ. Пізніше в самому Нафтогазі заявили: “У ПСГ станом на 1 жовтня 2013 знаходиться 17 мільярдів кубометрів природного газу. Враховуючи, що прогнозна ціна природного газу становить понад 390 доларів США за 1000 кубометрів, ринкова вартість відмічених обсягів природного газу становить приблизно 53 мільярди гривень”.
Як би то не було, але російська сторона надала значну знижку українській. Втім українська опозиція в щедрість Кремля не вірить. “Я вважаю, що це взагалі геополітична гра. Спробували натиснути – не пройшло. А тепер спробують гладити, але це також не пройде”, – зазначає лідер Об’єднаної опозиції Арсеній Яценюк. Схожої точки зору дотримується і український прем’єр-міністр, чия політсила прийшла до парламенту використовуючи проросійські гасла. Микола Азаров вже зробив заяву, після якої в “Газпромі” змінили милість на гнів і заявили про санкції у газовій сфері.
З європейським привітом
Російські поступки не вразили прем’єр-міністра України Миколу Азарова. Інакше як пояснити той факт, що даючи незабаром після цього інтерв’ю російським ЗМІ, Азаров заявив про можливу відмову України від російського газу. “При такій ціні на газ ми скорочували і будемо скорочувати (споживання імпорту газу), а в перспективі, і це не порожні слова, Україна взагалі відмовиться від закупівель газу за такою ціною… Ну найближчі десять років – це навіть багато. Я думаю, ми реалізуємо це завдання при таких темпах підвищення енергоефективності, скорочення обсягів споживання газу, переходу на альтернативні джерела, введення в експлуатацію своїх власних родовищ газу, збільшення видобутку газу, я думаю, набагато швидше”, – зазначив український прем’єр. “Якщо Росія вважає, що ми чимось його (контракт) порушили, то нехай вона звертається до суду. І ось там ми будемо доводити, що цей контракт – нонсенс для міжнародного права, що він абсолютно абсурдний”, – “дипломатично” відзначив в інтерв’ю російським медіа Азаров. Такі слова українського представника влади не могли залишити Росію байдужою. “Будь-які спроби переглянути існуючі газові контракти між Росією та Україною будуть мати цілком очевидні юридичні наслідки. Нашим українським партнерам, перш ніж робити подібні заяви, необхідно врахувати, що у разі одностороннього перегляду умов контракту можливе застосування санкцій. Загрози України про можливе припинення імпорту російського газу виглядають непереконливо і некоректно”, – заявила прес-секретар російського прем’єр-міністра Наталія Тімакова.
Можливо, така тактика поведінки Азарова була виправдана. Після не менше жорсткої заяви на адресу ЄС, Євросоюз переглянув свої погляди на співпрацю з Україною. Нагадаємо, у четвер Азаров на зустрічі з членом Європейської Комісії з питань енергетики Гюнтером Оттінгером заявив: “Три з половиною роки вирішується питання про модернізацію нашої ГТС. Я ставлю просте питання – вона не потрібна Росії і ЄС? Дайте відповідь на це запитання, або ми будемо самі приймати рішення з експлуатації ГТС”. “Нам важко зрозуміти, чому так важко йдуть переговори зі Словаччиною… Невирішеність цього питання досі ставить для нас питання про політику ЄС. Зрозуміло, що будь-яка затримка в цьому питанні ускладнює наші переговорні позиції з Росією. Виникає питання – це політика Словаччини, політика Росії, чи політика ЄС?” – Сказав український прем’єр. У відповідь у ЄС заявили – грошей на ГТС дадуть. “Ми хочемо фінансувати модернізацію української ГТС”, – зазначив Оттінгер, наголосивши – це рішення було вистражданим: було багато дискусій з їх партнерами з Європейського інвестиційного банку, ЄБРР і МВФ з приводу умов для надання кредитів. “Наші відносини поглиблюються і поглиблюються. У нас була хороша і конструктивна співпраця в останні роки”, – запевнив Оттінгер, підкресливши, що таким же буде і подальше співробітництво.
Примітно, що вся ця “епічна битва” відбувається у непростий для України час – реверсні поставки газу, покликані збільшити незалежність Києва від Москви, скорочуються. Незначне похолодання призвело до того, що потік реверсного газу з Угорщини та Польщі різко скоротився, а ціни на нього стали непривабливими. Як зазначає компанія-оператор угорської газотранспортної системи FGSZ Ltd, обсяг імпорту газу з Угорщини в Україну скоротився з 9 мільйона до 3,9-5,2 мільйона кубометрів на добу. А польський оператор газотранспортної системи Речі Посполитої Gaz-System повідомив – поставки газу через Польщу з жовтня і зовсім припинені. І це при тому, що ще в кінці минулого місяця добовий обсяг імпорту становив понад 3 мільйони кубометрів. Таким чином, Азаров затіяв дуже небезпечну гру в досить непростий для України час. Поки не ясно, як після його заяв розвиватиметься співпраця України і Росії в газовій сфері. Чим ближче зима, тим очевидніший привид україно-російських газових воєн.
Борис Рудь
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас