Ломбарди - більш злісні порушники, ніж фінансові та лізингові компанії. Регулятор назвав основні причини порушень — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ломбарди - більш злісні порушники, ніж фінансові та лізингові компанії. Регулятор назвав основні причини порушень

Кредит&Депозит
1721
За підсумками восьми місяців 2013 ломбарди зайняли на ринку небанківських фінансових послуг друге місце після страхових компаній за кількістю зафіксованих порушень, повідомили «Капіталу» у прес-службі Нацкомфінпослуг. За ним комісія склала більше половини всіх актів про правопорушення.
У січні-серпні регулятор зафіксував у ломбардах 39 правопорушень, тоді як у фінансових компаніях – 30, а в лізингових – всього одне. Це пояснює і найбільшу кількість постанов і розпоряджень про правопорушення – 43.
За словами директора департаменту регулювання та контролю фінансових послуг фінансових компаній Нацкомфінпослуг Галини Павленко, найпоширенішими порушеннями на ринку ломбардних послуг є: торгівля товарами, які не перебувають у заставі у ломбардів, відсутність доступної інформації про правила роботи ломбардів та невідповідність договорів законодавству. Іноді ломбарди «забувають» дописувати в договори пункти, що регулюють відносини з клієнтами.
Але найчастіше, за даними Нацкомфінуслуг, всупереч вимогам положення про Державний Реєстр фінустанов ломбарди не інформують регулятора про зміни в компанії: наприклад, коли змінюється розрахунковий рахунок, відбуваються ротації в керівництві або у відділі фінмоніторингу. У числі порушників названі такі ломбарди, як «Золоте теля», «Аладін», «Комод».
У київському ломбарді «Золоте теля» вчора не відповідав телефон, вказаний на сайті профільної асоціації. У «Алладін» і «Капітал» запевнили, що перевірок з боку регулятора в цьому році не було, а заходи впливу не застосовувалися.
Єдиний, хто підтвердив факт перевірки Нацкомфінпослуг, був директор ломбарду «Комод» Олександр Горбач. Він повідомив про виявлення порушення, але вважає його незначним – ломбард не повідомив комісію про зміни, пов’язані з особами, відповідальними за фінмоніторинг.
«Ми відразу ж сплатили всі штрафи, і претензій у регулятора до нас давно немає», – заявив Горбач. За його словами, порушення виникло через занадто короткий термін, в який потрібно повідомити про такі зміни. У Всеукраїнській асоціації ломбардів не відкидають факт несвоєчасного подання інформації, пояснюючи порушення довгим переліком вимог до ломбардів та їх філій.
«Причина порушень – великий обсяг обов’язкових даних, які потрібно подавати в стислі терміни», – вважає виконавчий директор Всеукраїнської асоціації ломбардів Юлія Рожкова.
У реєстрі міститься інформація про всі відділення ломбарду: його найменування, місцезнаходження, керівники, банківські реквізити, телефони, електронна пошта, дані про особу, відповідальну за фінансовий моніторинг. І в разі змін хоча б в одному з відділень ломбард зобов’язаний повідомити комісію в термін не пізніше 15 робочих днів, підкреслила Рожкова.
Татьяна Павлюченко
За матеріалами:
Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас