Україна погрожує «Газпрому» судом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна погрожує «Газпрому» судом

Енергетика
1225
Київ заявляє, що якщо «Газпром» подасть позов про компенсацію за не вибраний Україною в 2012 році газ (ціна питання – $ 7 млрд), українська сторона доведе абсурдність самих чинних газових контрактів. За словами експертів, Київ намагається виторгувати у Москви перегляд контрактів. Натомість Україна відмовиться від євроінтеграції. Однак ціна занадто висока, і в даному випадку Росія, швидше за все, займе жорстку позицію. Прем’єр-міністр України Микола Азаров вкотре пообіцяв відмовитися від російського газу в перспективі.
Український прем’єр-міністр Микола Азаров заявив у четвер, що Київ готовий доводити в суді абсурдність чинного російсько-українського газового контракту.
«Якщо Росія вважає, що ми чимось його порушили, то нехай вона звертається до суду, – заявив Азаров в ефірі телеканалу «Росія 24». – І ось там ми будемо доводити, що цей контракт – нонсенс для міжнародного права, що він абсолютно абсурдний».
При цьому український прем’єр підкреслив, що контракт складений таким чином, що вийти з нього в односторонньому порядку Україна не може.
Діючий контракт був укладений ще в 2009 році урядом Юлії Тимошенко. Саме за нього вона зараз і розплачується, перебуваючи під вартою. За угодою, у формулі ціни на російський газ для України враховується ціна мазуту і газойлю за попередні дев’ять місяців. Причому для визначення ціни нафтопродуктів за основу був узятий ринок Італії, де ціни – одні з найвищих у Європі. Контракт діє до 2019 року, і Азаров раніше неодноразово називав його умови «кабальними».
В даний час ціна російського газу для України становить $ 407 за 1 тис. кубометрів, причому ця сума вже включає знижку в $ 100, яку Україна отримала в 2010 році за продовження терміну перебування російського Чорноморського флоту в Севастополі.
Що стосується претензій Росії, то «Газпром» на початку поточного року заявив, що Україна порушила контракт в частині обсягів відбору газу. За даними російської монополії, Київ недобрав газу на $ 7 млрд (з урахуванням штрафних санкцій), що повинен був зробити за умовами take-or-pay (бери або плати), прописаним у контракті. Українська влада у відповідь офіційно заявила, що виплачувати неустойку не має наміру.
Глава «Газпром експорту» Олександр Медведєв, говорячи в квітні про проблему, зазначив, що «Газпром» за контрактом має право компенсувати обсяги недобору, і процитував фільм «Кавказька полонянка» : «Або я веду її в загс, або вона веде мене до прокурора».
На сьогоднішній день питання з боргом так і не вирішено. Представник «Газпрому» був недоступний для коментарів. При цьому незрозуміло, чому українські власті заявляють, що готові довести абсурдність чинних контрактів тільки у випадку судового позову з боку «Газпрому», і що заважало їм це зробити впродовж стількох років, якщо умови угоди Київ вважає кабальними.
Проте Москва вже попередила Київ, що у разі одностороннього перегляду газового договору Росія застосує санкції. Про це в четвер увечері заявила прес-секретар російського прем’єр-міністра Дмитра Медведєва Наталія Тімакова. «Будь-які спроби переглянути існуючі газові контракти між Росією та Україною будуть мати цілком очевидні юридичні наслідки», – цитує Тімакову «Прайм».
Завідувач сектором економічного департаменту Інституту енергетики та фінансів Сергій Агібалов каже, що Україна не має якихось перспектив у судовому розгляді – саме тому, що фактично закуповує газ за «кабальним» контрактом вже протягом п’яти років. «З іншого боку, «Газпром» теж не поспішає подати до суду за недобір газу», – зазначає експерт.
«Зрозуміло, що «Газпром» фізично не зможе отримати з України $ 7 млрд, але і Україна не зможе довести нікчемність контракту, – коментує ситуацію професор Вищої школи економіки, політолог Микола Петров. – Однак зараз сторони перейшли до взаємних погроз».
Петров пов’язує це з тим, що Україна зробила вибір на користь інтеграції з Європою і не захотіла вступати до Митного союзу. Угода про асоціацію з Євросоюзом має бути підписана в листопаді у Вільнюсі на саміті «Східного партнерства». Політолог нагадав, що у випадку з іншими своїми європейськими партнерами «Газпром» віддав перевагу справу до суду не доводити і піти на поступки (знижки або зміни умов take-or-pay вже отримали всі контрагенти Газпрому», крім України та Литви. Причому з Литвою переговори про зниження ціни знаходяться в завершальній фазі).
«Монополія не хотіла доводити справу до суду, коли питання стосувалося перевірених партнерів і налагоджених торгових відносин, – говорить Петров. – Але орієнтація України на Європу Москвою розцінюється як зрада, і, очевидно, тут Росія готова йти до кінця».
У той же час, за словами Азарова, Україна не вважає, що Росія чинить на неї політичний тиск. «Ми не хотіли б думати, що до такого стратегічного партнера, як Україна, Росія може застосовувати якісь заходи політичного тиску, – заявив український прем’єр. – Ми це виключаємо».
Крім того, Азаров вкотре заявив, що Україна в найближчі декілька років може повністю відмовитися від імпорту російського газу, якщо контракт не буде переглянутий. «При такій ціні на газ ми скорочували і будемо скорочувати російський імпорт, а в перспективі, і це не порожні слова, Україна взагалі відмовиться від закупівель газу за такою ціною», – заявив прем’єр-міністр.
За його словами, на повну відмову від російського газу буде потрібно менше десяти років.
«Україна почала торгуватися напередодні вільнюського саміту, – говорить Сергій Агібалов. – Київ хоче отримати преференції щодо газу в обмін на те, що Україна не вступатиме в асоціацію з Європою. Проте серйозні знижки на газ, а тим більше перегляд основоположних умов контракту – занадто велика плата за це». За словами Агібалова, Росія зараз демонструє швидше жорстку позицію і, очевидно, буде дотримуватися її й надалі.
Олексій Топалов
За матеріалами:
Газета.Ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас