Росія - лідер з майнової нерівності: 110 олігархів володіють 35% національних багатств — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія - лідер з майнової нерівності: 110 олігархів володіють 35% національних багатств

Світ
446
Росія знаходиться на одному з перших місць у світі за нерівністю розподілу майна і доходів – на сьогоднішній день 110 мільярдерам належить 35% всіх національних багатств. У цьому рейтингу Росія поступається лише декільком невеликим державам Карибського басейну, свідчать дані, опубліковані в огляді швейцарського банку Credit Suisse. При цьому єдиного рейтингу в документі немає, тому яке саме місце займає країна за нерівністю, визначити неможливо.
В огляді наголошується, що в цілому по світу мільярдери володіють 1-2% від національного добробуту, і на кожні 170 мільярдів доларів багатств домогосподарств припадає один мільярдер. У Росії один мільярдер припадає на одинадцять мільярдів доларів багатств домогосподарств, і 110 олігархів володіють 35% національних багатств.
Причиною такої нерівності аналітики банку називають стан ринку в перехідний період 1990- х років, коли на тлі адміністративного хаосу звалилися радянські механізми соціального захисту. Якщо на початку цього періоду робилися спроби справедливо розподілити національні багатства, наприклад, приватизація житла та видача акцій “Газпрому” громадянам, то згодом, незважаючи на зростання рівня доходів, розподіл ставав все більш і більш неоднорідним.
“Були надії, що Росія перетвориться на висококваліфіковану і високоприбуткову економіку з сильними програмами соціального захисту, успадкованими з радянських часів. На практиці вийшла майже пародія”, – пишуть аналітики.
За оцінкою Credit Suisse, в 2013 році в Росії налічувалося 1986 осіб, чий статок перевищував 50 мільйонів доларів. Кількість доларових мільйонерів у Росії оцінили в 84 тисячі чоловік. До 2018 року банк прогнозує зростання кількості доларових мільйонерів у Росії до 133 тисяч осіб.
За версією Forbes, в Росії в 2013 році налічується 110 доларових мільярдерів, найбагатшими з яких визнані Алішер Усманов зі статком 17,6 мільярдів доларів, Михайло Фрідман (16,5 мільярдів доларів), Леонід Міхельсон (15,4 мільярда доларів), Віктор Вексельберг (15,1 мільярда доларів) і Вагіт Алекперов (14,8 мільярда доларів).
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас