Кінець конфіденційності: адреси та дані про житло українців збираються викласти в інтернет — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кінець конфіденційності: адреси та дані про житло українців збираються викласти в інтернет

Нерухомість
3300
Інформація про нерухоме майно українців може стати загальнодоступною. Депутати абсолютно від усіх фракцій зареєстрували в Раді законопроект, яким пропонують відкрити доступ до даних Державного реєстру прав. Якщо документ ухвалять, вже з 2014-го на порталі Мін’юсту та Укрдержреєстру люди зможуть подивитися дані про свою нерухомість, власність сусіда чи співробітника, а також будь-якого депутата, чиновника, судді і прокурора.
«Для чого це потрібно? Чимало чиновників, маючи офіційну зарплату в 10 тис. грн, живуть у будинках за мільйони доларів… Після прийняття цього закону стануть відомі імена та прізвища таких «шляхетних товаришів». Публічність – найефективніший спосіб захисту. Закриті реєстри породжують рейдерство, незаконні поглинання, розкрадання квартир. Документи підробляють, а людина не може довести, що це її майно. Якщо відкрити бази, на порталі можна буде побачити, коли куплена квартира, продана або подарована», – сказав «Сьогодні» співавтор законопроекту, ударівець Віктор Чумак. Зараз доступ до реєстру є тільки у держреєстраторів. Наступного тижня до нього підключать нотаріусів та держвиконавців, а в майбутньому – міліцію і прокуратуру, а з 2014-го, якщо закон приймуть, переглянути дані зможе кожен.
Експерти попереджають про ризики. «Хто чесно заробив, тому приховувати нічого. Але, враховуючи національну специфіку, можуть бути рейдерські захвати. Даними можуть скористатися люди, нечисті на руку: вони будуть підробляти документи і перепродавати», – сказав «Сьогодні» президент Союзу фахівців з нерухомого майна Олександр Рубанов.
Інші також побоюються можливих проблем.
«Потрібен аналіз, які дані відкривати, а які не варто. Давайте подивимося на європейський досвід. Приміром, у Чехії, Німеччині, Угорщини дані про майнові права людей є в інтернеті. Але є речі, які не потрібно відкривати ніколи – наприклад, адресу. Адже не кожен хоче, щоб усі знали, де він живе», – сказав «Сьогодні» глава Асоціації захисту персональних даних Юрій Когут. Юристи радять відкривати дані про майно тільки за письмовою згодою власника. «Така практика діє в Євросоюзі. Якщо в Україні підуть таким же шляхом, система запрацює», – вважає юрист Василь Мірошниченко.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас