Швидкі кредити і шахрайство: ошукані українці платять за неіснуючими договорами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Швидкі кредити і шахрайство: ошукані українці платять за неіснуючими договорами

Кредит&Депозит
3382
У Харкові можна зустріти безліч оголошень, що пропонують швидкі кредити під дуже низькі відсотки – без всіляких довідок, застав і поручителів, і навіть тим, хто перебуває в «чорному списку» боржників. Але люди, охочі взяти позику, таких необхідних грошей не отримують, а замість цього віддають свої власні.
Ошукані харків’яни «попадають» на різні суми: хто віддав 350 грн, хто більше 7000. Юрист Богдан Хаустов розповідає, що компанії- псевдокредитори працюють за загальною схемою. У клієнта вимагають перший внесок (це може бути гарантія платоспроможності, страховка або плата за оформлення договору), обіцяючи, що після цього дадуть гроші. Людина погоджується, підписує договір – і стає заручником кредитної кабали: зобов’язується робити платежі за неотриманий кредит. Через деякий час у позичальника починають вимагати гроші на погашення невиданого кредиту, запевняючи: якщо буде платити справно, отримає позику. «Є люди, які заплатили перший внесок і зупинилися, зрозумівши, що це шахрайство, а деякі платять роками. Результат же один: кредити нікому не давали і гроші не повертали», – розповідає Хаустов. За його словами, насправді підписані з псевдокредиторами договори є недійсними.
Серед псевдокредиторів, що діють в Харкові, Хаустов називає «Грандфінресурс АльянсУкраїна», «Альфа бізнес», «Укрграндінвест» з програмою «Укрфінінвест», «Аваль інвест», «Astra-Finance», «Архбудекспертиза», «Приват-Плюс», «Ятесс» з програмою «Кому гроші». За словами юриста, в місті працюють понад 50 офісів псевдокредиторів, кожен з яких всього за тиждень може отримувати до $ 10 000. Постраждалим Хаустов радить направити в компанію вимогу про повернення грошей і подавати позовну заяву до суду. До міліції ж варто писати колективну скаргу, так буде більше шансів, що правоохоронці заведуть кримінальне провадження.
Через півтора року після “угоди” військовослужбовцю Віктору Щербакову вдалося повернути свої гроші, дійшовши до Верховного суду України. Харків’янин згадує: на лікування родича просив позику в 50 000 грн, але гроші не отримав, а, навпаки, віддав кредиторам 2100 грн. «У цих людей немає нічого святого, вони не гребували обманювати навіть вагітних дівчат», – розповів Щербаков.
«Не буває кредитів під 0, 3, 5, 10%, жодна система оподаткування не дає можливості кредитувати під такі низькі відсотки. Велику суму також ніхто просто так не дасть, необхідна довідка про доходи, поручитель і застава. «Солодкі» умови – це, швидше за все, обман», – каже Хаустов.
Макаренко Анна
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас