Як обійти чергові валютні обмеження НБУ? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як обійти чергові валютні обмеження НБУ?

Валюта
3799
Постанова НБУ № 365, прийнята 16 вересня 2013 в продовження політики регулятора щодо дедоларизації економіки, передбачає, що при валютних переказах в межах України на рахунки фізичної особи (як резидента, так і нерезидента) кошти будуть конвертуватися в гривню.
Що день прийдешній нам готує
Нагадаємо, що Національний банк України Постановою № 365 від 16 вересня 2013 встановив, що фізичні особи на території України можуть перевести гроші в іноземній валюті тільки шляхом поповнення власного рахунку. Якщо ж гроші необхідно спрямувати на чужий рахунок, це може зробити тільки сам власник останнього. В іншому випадку ваші гроші в обов’язковому порядку піддадуться конвертації в національну валюту згідно з обмінним курсом банку. Таким чином, на рахунок одержувача буде зарахований ринковий еквівалент початкової суми.
Слід зазначити, що у даного правила є свої винятки. Так, дані обмеження не поширюються на операції зарахування відсотків за депозитами, операції з казначейськими зобов’язаннями України та облігаціями внутрішньої державної позики; операції з повернення зайвих або помилково перерахованих коштів, а також операції успадкування.
Які наслідки матимуть внесені зміни?
Юристи, так само як і представники регулятора і фінсектора, одноголосно заявляють, що дана постанова НБУ не привнесла якихось кардинальних змін в правове поле. За оцінками експертів, вона не матиме істотного негативного впливу і на стан валютного ринку або порядок здійснення платежів у межах України. Зауважимо, що за даними НБУ, в 2012 році в межах України переказів в інвалюті було здійснено на $ 12 млн.
Партнер Sayenko Kharenko Назар Чернявський припускає, що НБУ, в першу чергу, хотів доповнити свою попередню постанову, згідно з якою всі розрахунки між фізичними особами понад 150 тис. грн повинні відбуватися у безготівковій формі, і додатково обмежити “сірі” розрахунки у валюті.
Звичайно, не всі сприймають нововведення в позитивному ключі. Так, Олександр Плотніков, радник Адвокатського об’єднання Arzinger, серед можливих негативних наслідків цих змін відзначає обмеження можливості для фізичних осіб (наприклад, подружжя) здійснювати грошові перекази у валюті без оформлення договору дарування. “Найімовірніше, мало хто буде оформляти договори дарування, і частина валютних переказів може “піти в тінь” і здійснюватися шляхом передачі готівкових коштів в іноземній валюті”, – констатує він.
Однак, в довгостроковій перспективі, експерти прогнозують позитивний ефект таких змін, який проявиться, як і розраховує регулятор, у зменшенні обсягів використання іноземної валюти в межах України і сприятиме забезпеченню економічної стабільності.
ТОП-3 обхідних шляхів
Природно, незважаючи на всі вмовляння, з появою нових обмежень у недовірливих громадян сам собою з’являється питання, як їх обійти. Ми виділили три можливі схеми обходу нових норм без порушення закону. Два з них підказує сам закон.
Сам собі режисер
Назар Чернявський, партнер юридичної фірми Sayenko Kharenko пропонує варіант, при якому поповнення рахунку юридично буде здійснюватися самим же власником рахунку. “На сьогоднішній день, якщо громадянин України хоче, щоб на його рахунок внесла валюту інша фізична особа, така особа повинна володіти довіреністю від власника рахунку на здійснення такої дії”, – пояснює юрист.
Подарунок на рахунок
Ще один обхідний маневр, прописаний в самому законі, це акт дарування. Якщо вам вдасться переконати обслуговуючий банк, що ваш грошовий переказ в іноземній валюті є саме безоплатним подарунком, а не, наприклад, оплатою якихось послуг, конвертації в гривню не відбудеться. Однак, як зазначає член Комітету Незалежної асоціації банків України (НАБУ) з питань регуляторної політики та нагляду Руслан Тропотяга, вам необхідно буде надати переконливий і незаперечний доказ. Таким, за словами експерта, може служити нотаріально завірений договір дарування, в якому чітко прописані дарувальник і приймаючий подарунок. Тільки за таких умов конвертація в нацвалюту не відбудеться.
Віртуальна фінреальність
Існує і менш офіційний, але не менш дієвий спосіб проігнорувати букву закону. Ірина Щербина, юрист ЮФ “Астерс”, найпопулярнішим засобом для обходу обов’язкової конвертації валютних переказів називає електронні гроші платіжних систем, таких як Web Money, які не використовують для переказу коштів рахунки в українських банках. “Законність діяльності таких систем в Україні сумнівна”, – підкреслює юрист. Незважаючи на це, існує ряд подібних платіжних систем, якими поки можна скористатися.
Анна Балдук
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас