Особисте майно чиновників пропонують зробити надбанням громадськості — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Особисте майно чиновників пропонують зробити надбанням громадськості

Казна та Політика
971
Група народних депутатів пропонує внести зміни до законодавства і зробити інформацію про нерухоме майно публічною і доступною для українських громадян. Як повідомили в Центрі протидії корупції, відповідний законопроект № 3378 зареєстрований у Верховній Раді України.
Авторами законопроекту виступили Віктор Чумак («УДАР»), Оксана Калетник (КПУ), Леся Оробець («Батьківщина»), Михайло Головко («Свобода»), Сергій Тігіпко (Партія регіонів) і нефракційний Юрій Дерев’янко. За інформацією Центру, завдяки цим змінам кожен українець отримає можливість через інтернет дізнатися, кому належить та чи інша нерухомість.
Автори законопроекту впевнені, що це дозволить значно розширити контроль за корупційними діями посадових осіб. «Відтепер українці в два кліки зможуть дізнатися, кому і яке нерухоме майно належить. Зараз багато посадових осіб, маючи офіційну зарплату в 10 тисяч гривень, живуть у будинках за мільйони доларів, стверджуючи, що мешкають у друзів.
Після прийняття цього закону стануть відомі імена та прізвища таких «великодушних товаришів». Можна буде дізнатися, на кого зареєстровані палаци і розкішні особняки, і поцікавитися, звідки у простого прокурора або судді такий дохід, або чи відповідає він задекларованому», – розповів один з авторів документа Віктор Чумак.
За даними авторів законодавчої ініціативи, в даний час доступ до даних про майнові права обмежено. Так, отримати цю інформацію можуть тільки власники майна, їхні спадкоємці та уповноважені особи, а також особи, в інтересах яких встановлено стягнення, та їх уповноважені. Також отримувати подібні відомості з реєстру можуть правоохоронні органи та органи місцевого самоврядування, якщо їхні запити пов’язані з виконанням службових обов’язків.
На думку авторів, ці обмеження призводять до значних зловживань та використання інформації для приватних інтересів. «Яскравим прикладом може бути нещодавній скандал навколо зупинки всіх державних реєстрів через несанкціонований доступ до них третіми особами», – зазначили в Центрі протидії корупції.
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас