Як будуть наповнювати бюджет-2014 — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як будуть наповнювати бюджет-2014

Казна та Політика
2954
Кабмін майже завершив роботу над проектом бюджету-2014. Спікеру ВР Володимиру Рибаку пообіцяли передати документ на «візування» парламентом у найкоротші терміни, чим він і поспішив поділитися з журналістами. «Погляд» дізнався, які нововведення з’являться в «фінансовій Конституції» країни.
Перший варіант виявився сируватим
Документ показали депутатам Ради ще в середині вересня, як і належало за законом. Але ті забракували: «сируватий». І відправили на доопрацювання. Подібні перипетії для України – не новина, тому основні показники бюджету країни депутати звично відстежують в онлайн-режимі.
«Зростання ВВП закладається «плюс 3%» до рівня 2013 року. В абсолютних цифрах це 1 трлн 696 млрд грн, – розповів “Погляду” заступник голови “підприємницького” ​​комітету Владислав Лук’янов. – Закладено і зростання соціальних показників – соцвиплат, мінімальних пенсій і зарплат. Бюджет непростий, але реальний».
В одному з фінуправлінь «Погляду» уточнили: в 2014 році очікується дворазове підвищення прожиткового мінімуму: з 1 січня – до 1218 грн, і з 1 грудня – до 1301 грн. А це головний «фактор росту» для основних соціальних параметрів – мінімальних зарплат і пенсій, соціальних виплат, пільг.
«Підуть у зростання і зарплати всіх інших українців, як мінімум на той відсоток, на який підніметься мінімум», – пояснила начальник відділу фінуправління Валентина Коровниченко.
Гривня без «люфту»
Найважливіший показник бюджету – прогноз курсу долара. «Зелений» наступного року буде імовірно за 8,3-8,4 грн з «люфтом» до 8,5.
«Але це не курс для обмінників, це – песимістичний прогноз. Не обов’язково він виправдається», – запевнила директор департаменту боргової та міжнародної фінансової політики Мінфіну Галина Пахачук.
Спеціаліст нагадала, що в бюджет 2013 року також було закладено курс в 8,3 грн, однак такого рубежу нацвалюта не досягла.
Що стосується нинішньої ситуації, то, за деякими прогнозами, гривня, навпаки, може навіть трохи підрости – завдяки суперечливій ситуації в США, де вже говорять про можливий обвал долара.
Стабільний курс гривні пророкують і в Раді: за словами депутата Лук’янова, «обвал» національної валюти на початку року був цікавий спекулянтам, в майбутньому році це не повториться.
«Ті, хто піддавався ажіотажним настроям, втрачали на валютообмінних операціях. Вигравали люди, які розміщували гроші на депозити в гривні під 24% річних», – вважає Лук’янов.
Газ і вода «підростуть»
Крім традиційних джерел наповнення бюджету депутатам запропонують кілька додаткових. Підвищиться прибутковий податок, будуть введені збори на деякі види підприємницької діяльності.
«Проведуть індексацію грошової оцінки землі, будуть змінені процентні ставки по акцизах (на алкоголь і тютюн. – “Погляд”). І, що важливо, новим джерелом поповнення бюджету стане податок на розкіш», – розповів нам Владислав Лук’янов.
Серед мінусів документа – ймовірне підвищення комунальних платежів. Рішення не прийнято – місцеві влади координують з «центром» загальну для всіх регіонів вартість енергоносіїв.
«Узгоджуються показники, працює економічний блок. Вирішують, якою буде ціна на газ та інші показники», – пояснив Володимир Рибак.
Як заявили джерела, передбачається подорожчання енергоносіїв для бюджетних організацій до 5%. Це може спричинити підвищення цін на газ і воду.
У цілому ж експерти оцінюють бюджет високо. Світова економіка покаже зростання в 2-3%. Наш показник – 3%, тобто Україна перебуває у світовому тренді, хоча ще потрібно будувати стратегію розвитку для країни.
У нас вже котрий місяць – нульова інфляція
За даними Держстату, показник інфляції у вересні в порівнянні з серпнем не змінився.
«Це добре для споживачів, так як ціни не ростуть, але якщо ситуація не зміниться, то в найближчому майбутньому зарплати істотно не зростуть. Добре це і для тих, хто поклав гроші на депозити, вони не будуть знецінюватися завдяки відсутності інфляції, і люди отримають дохід, який декларувався. Але для тих, хто хоче взяти кредит, це загрожує підвищеними ставками», – вважає економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь.
Нагадаємо, держбюджет на 2013 рік розрахований виходячи з прогнозних макроекономічних показників річної інфляції (грудень до грудня) – 4,8 %.
Вікторія Хаджірадєва
За матеріалами:
Погляд
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас