У Києві оформити право власності «допоможуть» за $ 1 тис — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Києві оформити право власності «допоможуть» за $ 1 тис

Нерухомість
1050
Створені замість БТІ центри реєстрації не спростили процедуру оформлення права власності, а навпаки. Люди не можуть оформити свою нерухомість за кілька місяців, а посередники вимагають за свої послуги близько $ 1 тис.
Так, в центрах реєстрації столиці збираються величезні черги. Людей, які за кілька місяців не можуть оформити свою нерухомість постійно відфутболюють, вимагаючи якісь відсутні документи. В результаті біля входу в центр з’явилися посередники, які готові за $ 1 тис. вирішити всі проблеми.
Спеціаліст Асоціації БТІ Дмитро Павленко пояснює, в чому причина.
«У законі забули чітко прописати, що реєстратор зобов’язаний докладно пояснити вам причини відмови. Виходить, що ви здаєте документи, вони у вас мовчки приймають, а через належний час дають відмову – мовляв, не вистачає такої-то довідки або такий-то цифри. Ви знову все збираєте, приносите їм, а через деякий час вам знову відмовляють – знову чогось не вистачає. І людина не витримує, звертається до посередників, які обіцяють за короткі терміни вирішити її проблеми».
«Посередники» без проблем погодилися взяти на себе за певну плату всю роботу. Зокрема, тільки подача документів у «посередника» коштує 800 грн. (це щоб в чергах не стояти). Повний пакет (одержання документів на руки) – вже $ 1 тис., і тут же «заспокоюють», що причини для відмови будуть знаходитися завжди.
За словами начальника главку юстиції в Києві Сергія Цемерги, відомство постійно бореться з чергами в центрі. А що стосується постійних відмов під приводом нестачі довідок, Цемерга каже: «У центрах є інформаційні стенди із зразками документів, також працюють спеціальні консультанти. Найближчим часом ми створимо відділ внутрішнього контролю, який боротиметься з корупцією і розглядатиме скарги», – пообіцяв Цемерга.
Як повідомляли «Коментарі», з 1 січня цього року оформленням прав власності займається Державний реєстр речових прав на нерухоме майно. Він являє собою єдину інформаційну систему, яка містить відомості про права на нерухоме майно, а також про об’єкти та суб’єктів цих прав.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас