Не просто кредити! — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Не просто кредити!

868
Про альтернативи кредитуванню розповідає Олег Сергеєв, Начальник західного комерційного макрорегіону корпоративного бізнесу ПАТ «Укрсоцбанк», UniCredit Bank™, у Львові.
Загальновідомо, що для розвитку бізнесу необхідне фінансування. На практиці, основним інструментом фінансування корпоративних клієнтів є кредити. Досить високий рівень процентних ставок, який склався в Україні, підвищені вимоги (особливо після кризи) при оцінці ризиків не завжди дозволяють клієнту отримати фінансування у вигляді кредиту. Все це часто стримує розвиток бізнесу.
– Що робити в таких випадках? Чи є можливості знизити вартість фінансування, які фінансові інструменти можна використовувати замість кредиту? Що може запропонувати ПАТ «Укрсоцбанк», UniCredit Bank™?
В арсеналі нашого банку є цілий ряд інструментів, які можна використовувати замість кредиту. Коли клієнту необхідно отримати кредит, для нас дуже важливим є розуміння суті операції, яку потрібно профінансувати. Іноді кредит можна замінити більш вигідним продуктом з банківської лінійки. Наприклад, клієнту потрібні кошти для придбання продукції. Продавець наполягає на попередній оплаті для того, щоб зменшити свої ризики неотримання грошей. У цьому випадку є сенс використовувати банківську гарантію платежу. Отримавши відстрочку від продавця на оплату товару під гарантію банку, клієнт істотно заощаджує кошти, адже плата за ризик, який приймає на себе банк (плата за гарантію банку), істотно нижче вартості кредиту – в 4-6 разів. Реалізація продукції під гарантію банку може істотно розширити можливості і продавця, і покупця. Покупець отримує товар при менших витратах на фінансування, а продавець зменшує свої ризики неплатежів.
Банківська гарантія платежу може бути, цікава корпоративним клієнтам не тільки як спосіб економії на фінансуванні, але і як спосіб збільшення своїх продажів. Наприклад, клієнт хоче зменшити ризики неплатежів від своїх контрагентів і збільшити свої продажі. Банк готовий приймати ці ризики на себе. Для цього необхідно оцінити платоспроможність покупців цього клієнта і, в разі відповідності всім вимогам банку, виступити в якості гаранта.
Ще один важливий момент – міжнародні гарантії. ПАТ «Укрсоцбанк», UniCredit Bank™, є частиною групи UniCredit – потужної фінансовий структури, яка працює в 22 країнах світу. Це дає можливість нашим клієнтам користуватися гарантіями групи по всьому світу на умовах, які можуть бути набагато привабливішими, ніж ті, які можуть запропонувати більшість банків України.
– Який кредитний продукт крім банківської гарантії, ПАТ «Укрсоцбанк», UniCredit Bank™, пропонує своїм клієнтам?
Ще один альтернативний банківський продукт – це вексель. Він є одним з найстаріших фінансових інструментів, який існує з XIII століття. Як механізм зниження ризику неплатежу – аваль векселя клієнта. Хорошим прикладом використання цього фінансового інструменту є послуга, яку ми пропонуємо сільгоспвиробникам. За отриману продукцію від таких постачальників, як BASF, Bayer, Syngenta та інші, клієнт може отримати відстрочку платежу, розрахувавшись векселем, авальованим банком.
– Яка вартість цієї послуги для клієнта?
Вартість залежить від фінансового стану клієнта. Необхідно також відзначити, що вексель досить цікавий інструмент, який дозволяє вирішувати цілий ряд завдань для упорядкування ділових відносин між партнерами, зниження ризиків, можливість поповнення оборотних коштів і т.д.
– Хотілося б дізнатися про всі альтернативні продукти банку для фінансування бізнесу клієнта?
Як було сказано вище, все залежить від суті фінансованої операції. Наприклад, якщо клієнт здійснює імпорт продукції або обладнання, то тут замість кредиту для попередньої оплати можна використовувати документарні операції, наприклад, акредитив із відстрочкою платежу. Для конкретики можна навести приклад фінансування нашого клієнта ПМТЗ «Агропромтехніка», який здійснює реалізацію імпортної сільськогосподарської техніки в Україні. Клієнт уклав контракт на постачання сільськогосподарської техніки з підприємством CNH International SA (Швейцарія). Оплата здійснюється за рахунок безвідкличного акредитива відкритого ПАТ «Укрсоцбанк», UniCredit Bank™, підтвердженого першокласним міжнародним банком UniCredit SpA (Мілан, Італія). Термін акредитива 90 днів, відстрочка з оплати – 12 місяців. Це дозволяє клієнтові завозити техніку, реалізовувати її на ринку України і мати відстрочку платежу.
Документарні операції – це цілий комплекс інструментів, які надають великі можливості клієнтам, особливо коли вони отримують цю послугу від міжнародної групи.
– Всі наведені вище інструменти є, по своїй суті, гарантіями, які зменшують ризики, але не можуть замінити гроші. Що Ви можете запропонувати клієнту, окрім традиційного кредиту, якщо все-таки потрібні гроші?
ПАТ «Укрсоцбанк», UniCredit Bank™, може запропонувати великий спектр послуг для задоволення фінансових потреб клієнта. Розглянемо таку ситуацію. Покупці хочуть відстрочку платежу за отриманий товар, а продавець потребує оборотних коштів. Як знайти компроміс? На допомогу може прийти факторинг. Суть цього інструменту в тому, що за наявності регулярних платежів від покупців, банк готовий фінансувати продавця під заставу прав на виручку за поставлену продукцію. Це дозволяє продавцеві дати покупцю відстрочку платежу до 90 днів, але при цьому отримати оборотні кошти в сумі від 70% до 90% вартості відвантаженого товару. Банк не тільки надає продавцеві оборотні кошти за відвантажену продукцію, але і бере на себе роботу з моніторингу дебіторської заборгованості. Банк не викуповує повністю дебіторську заборгованість, а надає оборотні кошти на термін відстрочки для покупця. Після оплати дебітором заборгованості на рахунок банку, продавцю перераховуються кошти, понад суми виданого фінансування. Прикладом такого фінансування може бути наш договір факторингу з компанією «Еврика». У відповідності з договором факторингу для компанії встановлений ліміт фінансування, який поділений на підліміти між дебіторами. При відвантаженні продукції покупцям, клієнт надає в банк документи і отримує фінансування в розмірі 85% від вартості відвантаження. Відстрочка платежу становить 90 днів. У перебігу зазначеного терміну кошти від покупця надходять на рахунок банку, банк перераховує клієнту суму, що перевищує фінансування (15%). Даний договір дозволив клієнту дати своїм покупцям відстрочку платежу до 90 днів, отримати оборотні кошти в розмірі 85% відвантаження, тобто отримати кредит під заставу прав на виручку без додаткової застави. Приклад з компанією «Еврика» – це приклад внутрішнього факторингу, коли і продавець і покупці знаходяться в Україні. Якщо клієнт експортує продукцію за кордон, він також може скористатися факторингом. У цьому випадку це буде експортний факторинг. Таке фінансування організовується по-іншому. У даному випадку необхідно надати фінансування продавцю в Україні, а ризики неплатежу потрібно покрити за кордоном. Це можливо, завдяки тому, що ПАТ «Укрсоцбанк», UniCredit Bank™ – єдиний банк в Україні, який є членом FCI – найбільшої факторингової асоціації в світі, через яку здійснюється близько 80 % світових обсягів міжнародного факторингу. Ризики покупця за кордоном покриває імпорт-фактор або банк групи UniCredit, або інший учасник факторингової асоціації FCI.
– Ресурси на українському ринку досить коштовні. UniCredit – велика європейська група. Чи є у клієнта можливість отримати дешеве фінансування з-за кордону?
На ціну фінансування впливають у першу чергу два фактори: ціна ресурсів і вартість ризику. Ціна ресурсів у європейських країнах істотно нижче, ніж в Україні. Щодо ризиків, то Україна віднесена до 7 рівня ризику з 7 можливих за шкалою Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР). Відповідно, плата за ризик буде висока. Крім того, іноземний кредитор зможе оцінити ризик клієнта тільки в тому випадку, якщо компанія може надати бухгалтерську звітність за міжнародними стандартами фінансової звітності (МСФЗ), та ще й підтверджену міжнародним аудитом. Нажаль, таких компаній в Україні небагато.
– І що, немає інших варіантів?
Варіант існує. Фінансування від зарубіжних кредиторів можна отримати, якщо ризики за українську компанію буде покривати банк, що працює в Україні і має достатній авторитет на міжнародному ринку. ПАТ «Укрсоцбанк», UniCredit Bank™ – саме такий банк. При цьому хочу відзначити, що така комбінація – європейські ресурси під покриття ризиків за українську компанію (гарантію), дійсно дозволяє знизити вартість кредитування. Наприклад, вартість кредитів на 12 місяців у Польщі від банку Pekao, який входить до групи UniCredit, в злотих становить приблизно WIBOR + 1,5%, в ​​євро: EURIBOR + 2,2 , у ​​доларах: LIBOR + 2,35. Банк Pekao готовий кредитувати польські дочірні підприємства українських компаній під гарантію ПАТ «Укрсоцбанку», UniCredit Bank™. До вартості кредитування відповідно додається вартість гарантії (приблизно 3-4 %). У сумі не так мало, але все ж нижче вартості кредитів в Україні.
– А якщо немає дочірнього підприємства?
Знову ж таки, все залежить від того, яку операцію необхідно профінансувати. Наприклад, якщо клієнт проводить модернізацію або розширення своїх виробничих потужностей, то досить часто обладнання імпортується з-за кордону. У багатьох країнах існують спеціальні програми підтримки своїх експортерів, шляхом фінансування їх на пільгових умовах. Наприклад, у Польщі існують урядові програми підтримки польських експортерів.
Така підтримка здійснюється шляхом фінансування через банк BGK (Bank Gospodarstwa Krajowego). Фінансування польського експорту ресурсами BGK під гарантії ПАТ «Укрсоцбанк», UniCredit Bank™, – можливість для українських імпортерів істотно знизити вартість фінансування.
Іншим прикладом підтримки експорту, може бути фінансування за підтримки Експортних Кредитних Агентств (ЕКА) – Euler Hermes (Німеччина), SACE (Італія), EGAP (Чехія) тощо, з якими UniCredit активно співпрацює.
Підводячи підсумки, хочу навести геніальну фразу: «Неможливе – це те, що погано захотіли!».
Контакт-центр: 0 800 500 20 (бесплатные звонки со стационарных телефонов по Украине)
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас