У Ахметова з'являться конкуренти на ринку експорту електроенергії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Ахметова з'являться конкуренти на ринку експорту електроенергії

Енергетика
2559
Кабмін змінює схему експортних поставок електроенергії – згідно з європейськими вимогами. Тепер, у зовнішніх продажах українського “струму” крім відомих гравців, зможуть взяти участь і “темні конячки”
“Експорт електроенергії зараз збитковий – це виключно соціальне навантаження заради спалювання вугілля. Ми купуємо енергію по 49-50 євро за МВт-г ($ 65-66,5), а продаємо в середньому за 42 євро (майже $ 56). Якщо хтось скаже, що готовий забезпечити наші обсяги експорту та гарантувати завантаження потужностей, – ми готові поступитися місцем”. Такими словами змальовував в липневому інтерв’ю “Інвестгазеті” реалії вітчизняного бізнесу по зовнішніх постачань електроенергії Максим Тимченко, генеральний директор холдингу ДТЕК (входить до групи “СКМ” Ріната Ахметова) – єдиного на сьогодні українського експортера цього ресурсу.
Топ-менеджера “почули”. У середу, 2 жовтня, міністр енергетики та вугільної промисловості країни Едуард Ставицький озвучив нову позицію Кабміну з питань експорту електроенергії (е/е). Вона передбачає лібералізацію аукціонів з доступу до технічних потужностей на постачання е/е за кордон.
Політенергетика
У своїй заяві міністр зазначив, зокрема, що уряд пропонує внести зміни до закону “Про електроенергетику” в тих його положеннях, які зачіпають умови доступу до міждержавних мереж для експорту е/е. “Розроблений законопроект передбачає проведення, в тому числі, і щодобових аукціонів. Раніше передбачалися аукціони річні та щомісячні, а ми пропонуємо навіть щоденні”, – підкреслював він.
Ці слова Ставицького прозвучали не випадково. Поштовхом стала позиція Євросоюзу. “Єврочиновники не раз демонстрували невдоволення щодо українського енергоринку”, – констатує член наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук.
Останнє таке публічне неприйняття правил експорту е/е по-українськи Європою було оголошено на початку минулого місяця. Тоді заступник директора секретаріату Енергетичного співтовариства (ЕС) Дірк Бушля в інтерв’ю ІА “Інтерфакс-Україна” зазначав, що існуючий порядок проведення аукціонів з доступу до пропускної спроможності міждержавних мереж для експорту української е/е не дозволяє всім потенційним учасникам ринку брати участь в них на рівних. “Ми сподіваємося, що нові правила розподілу, що передбачають відкритий, прозорий і легкий доступ /…/ можуть бути прийняті найближчим часом”, – прямо заявляв у вересні європейський енергочиновник.
Місяць по тому український міністр запевнив – країна готова приводити своє законодавство у відповідність до норм ЄС. За нинішньою думкою українського профільного міністерства, лібералізація вітчизняного енергоринку у вигляді вільного (конкурсного – на електронному аукціоні) доступу до поставок е/е за кордон “посприяє появі здорової конкуренції на експортному ринку”. Для цього уряд задекларував до ухвалення низку законодавчих змін, анонс яких був поданий в електронному бюлетені КМУ від 2 жовтня.
Аукціон для одного
Серед запроектованих нововведень значиться і те, що за відсутності конкуренції в ході аукціону за певним напрямом транспортування е / е встановлюється нульова ціна на доступ до експортного перетину. Нинішня практично постійна “ціна виходу” на зовнішні ринки е/е також невелика, як для великих промкомпаній. Вона становить 1000 грн. або порядку $ 125 за лот на щомісячних аукціонах через присутність тільки одного учасника (в останні роки – енергохолдинг Ахметова). Наприклад, на аукціоні з розподілу додаткових потужностей, який пройшов 1 жовтня, національний оператор експортних потужностей з е/е “Укренерго” продав компанії “ДТЕК Трейдинг” за 2000 грн два лоти по 105 МВт і 50 МВт.
Самі аукціони, за чинною нормативною схемою, проводяться таким чином. Раз на рік призначаються торги на викуп основних потужностей, у яких може брати участь необмежена кількість учасників, що відповідають вимогам Закону України “Про електроенергетику”. Крім того, щомісяця, при наявності вільних міжнародних перерізів, проводиться ще один аукціон.
З грудня позаминулого року держава на доступі до “електричного експорту” заробило всього $ 90 тис. При цьому торішній чистий дохід продавця в особі “Укренерго” склав майже 3,4 млрд грн ($ 425,5 млн), а чистий прибуток – 29 млн грн ($ 3,6 млн). Основну виручку “Укренерго” зараз приносить не продаж експортних перерізів, а надходження за послуги з транспортування е/е всередині країни.
З кінця 2011 року де-факто монопольним експортером української електроенергії є ДТЕК. У поточному році холдинг планує експортувати до 10 млрд кВт-год, і ця мета цілком досяжна. За даними Міненерго, за січень-серпень 2013 експорт електроенергії збільшився порівняно з аналогічним періодом 2012 року на 8,4% до 6,68 млрд квт-год, що в грошовому вираженні становить $ 394,798 млн.
Але не можна стверджувати, що у Ріната Ахметова в цьому “експортному питанні” не було зовсім ніякої конкуренції. Не одного разу йому намагався “перейти дорогу” голова групи “Фінанси та Кредит” Костянтин Жеваго. Його група володіє пов’язаною з Білоцерківською теплоелектроцентраллю (ТЕЦ) компанією “Ріел Пауер Сеплай”, яку фактично не допускали до участі в конкурсі, що призводило до судових спорів.
Примітно: вересневі заяви єврочиновника зробили можливим для компанії Жеваго те, що не вирішувалися два роки легалізувати в українській судовій системі. Джерело Delo.UA на ринку повідомило, що під час проведення регулярного щомісячного аукціону – 11 вересня 2013 року – Білоцерківська ТЕЦ все ж була “запрошена до торгів”. Однак там запрошення проігнорували, нібито посилаючись на “надто високу ціну на лот”. Представники самої ТЕЦ коментувати цей нюанс відмовилися, хоч і підкреслили, що “все ще зацікавлені” в експортних поставках е/е за кордон.
Коло бажаючих
При грамотному впровадженні нової системи торгів по транскордонним перетинам у нинішнього експортного монополіста може з’явитися досить багато конкурентів, стверджують експерти.
За словами співголови Фонду енергетичних стратегій Дмитра Марунича, крім компанії Жеваго бажання взяти участь в експортних продажах е/е можуть виявити в “Енергоінвест Холдингу” Ігоря Гуменюка (володіє понад 60% акцій генкомпанії “Донбасенерго”). Експерт не виключає і того, що інтерес виявлять і в компанії VS Energy російського бізнесмена Олександра Бабакова, яка контролює кілька українських енергорозподільчих підприємств (обленерго).
В обох компаніях нашому журналістові відповіли, що зараз не розглядають можливості експорту е/е, проте будуть готові брати участь в аукціонах у випадку “розвитку передавальних потужностей і створення прозорого ринку”. Що стосується останнього, то в уряді вже прийнято рішення про корпоратизацію “Укренерго”. Цей крок, на думку Ставицького, дозволить залучити кредити для модернізації високовольтних електричних мереж до 2030 року на загальну суму 47,5 млрд грн (майже $ 6 млрд).
У перспективну програму входить і розширення пропускних здатностей експортних перетинів. Як повідомив наприкінці вересня заступник глави Міненерговугілля Сергій Чех, планується будівництво вставок постійного струму (ВПС) на угорському та польському напрямках. За рахунок цього проекту, за його твердженням, український експорт е/е може бути подвоєний. За оцінками міністерства, термін реалізації проекту – 2 роки, вартість – близько $ 200 млн. У прес-службі ДТЕК, у свою чергу повідомили, що “будівництво ВПС потужністю 600 МВт дозволить щорічно експортувати додатково до 4 млрд кВт-год”.
Марунич вважає, що в разі набуття чинності нових норм, конкуренція принесе вигоди всім сторонам, які беруть участь в експортних операціях. “Укренерго” зможе заробити додаткові кошти на аукціоні, а чинний монополіст не понесе втрат через особливості європейського галузевого законодавства. “Згідно з Енергетичною хартією і директивами ЄС у сфері енергетики, на ринку має бути кілька постачальників. У разі гармонізації українських та європейських законів, ДТЕК через своє “унікальне” ​​положення може зіткнутися з обмеженнями в поставках на ринок ЄС”, – стверджує експерт.
Внутрішній інтерес
При всіх офіційних заявах, в ДТЕК, звичайно, поступитися своїми нинішніми можливостями в експорті е/е просто так не погодяться. “Той, хто отримує контроль над експортними перетином, де-факто управляє електростанціями, що працюють в цьому напрямку”, – говорить один з експертів. У європейському напрямку якраз і працюють електростанції зі складу “Західенерго”, контрольованого холдингом Ахметова… Заплановані чиновниками нововведення передбачають, що експортер потужностей може перепоступитись своїм правом іншому суб’єкту госпдіяльності.
Але крім нормативно-ринкових і технічних аспектів у випадку із зміною нинішньої схеми експорту е/е існує ще один нюанс – адміністративний. За словами одного з джерел Delo.UA, в гру за міжнародні перерізи можуть вступити фірми, пов’язані не з бізнесом, а з чинною владою. У цьому випадку ініційована владою проєвропейська реформа може пройти досить швидко – протягом року. Але з вельми впізнанним “внутрішньоукраїнським результатом”.
Любомира Ремажевська
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас