6,3 млрд кубометрів — ліміт на тепло — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

6,3 млрд кубометрів — ліміт на тепло

Казна та Політика
1012
Кабмін визначився з лімітами дешевого газу для теплокомуненерго (ТКЕ) на обігрів населення 2013 року. «Уряд встановив ліміт для ТКЕ — 6,3 мільярда кубічних метрів газу… Весь інший обсяг буде за тією ж ціною, що і для промпідприємств», — розповів про особливості цьогорічного опалювального сезону заступник міністра енергетики та вугільної промисловості Андрій Бондаренко. За його словами, у Міненерговугілля порахували, що цього обсягу газу достатньо для проходження навіть найхолоднішої зими. Найбільші ліміти виділено Києву (1,277 мільярда кубічних метрів), Донецькій (0,923 мільярда кубічних метрів), Харківській (0,588 мільярда кубічних метрів), Дніпропетровській (0,555 мільярда кубічних метрів) і Запорізькій (0,315 мільярда кубічних метрів) областям. Нагадаємо, що минулого року на ці цілі ТКЕ витратило 8 мільярдів кубічних метрів. Давати такі обсяги газу на цього року у профільному міністерстві вважають недоцільним, бо вони, мовляв, перебільшені.
Трохи деталей. Сьогодні частину газу для виробництва тепла населенню ТКЕ купує за спеціальною, її називають «бюджетною», ціною — 1309 гривень за 1000 кубічних метрів. Минулого року для теплопостачання населення ТКЕ використало 8 мільярдів метрів кубічного газу, а цього року держава встановила ліміт розміром 6,3 мільярда метрів кубічних. Якщо ж комунальники використають більше газу, то за нелімітований надлишок доведеться платити за ціною газу для промисловості — 4661 гривню. З 6,3 мільярда вже використано 4 мільярди, розповідає заступник генерального директора Центру досліджень енергетики (EIR Center) Вадим Гламаздін. «Якщо і далі йтимемо такими темпами споживання і цей ліміт не піднімуть, то на кінець 2013 року виникне дефіцит «бюджетного» газу обсязгом близько двох мільярдів кубів», — говорить він. А що це означає? Є два варіанти: або українці будуть мерзнути (бо ТКЕ не захоче платити за промисловими цінами в умовах некомпенсації бюджетом різниці в тарифах), або ж адміністративними лещатами комунальників таки змусять палити дорогий газ, і це виллється для них в додатковий борг. «На ціні тарифів це навряд чи позначиться, бо ніхто не змінюватиме тарифів зараз. А от загальна сума боргу теплокомуненерго зросте на 4 мільярди гривень», — прогнозує Гламаздін. За оцінками НАК «Нафтогаз України», каже експерт, борг ТЕК становить уже 17,5 мільярда гривень, а за даними Мінтопенерго — 14 мільярдів гривень, з яких 8 приросли з початку 2013 року.
Заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Андрій Білоусов також вважає встановлений ліміт низьким. Він нагадав, що 2010 року на ці потреби направили 8,8 мільярда кубометрів «бюджетного» газу, 2011-го — 8,6 мільярда, 2012-го — 8,3 мільярда, а 2013 р. потрібно 8,1 мільярда метрів кубічних. Тож зараз, каже він, міністерство звернулося до уряду з проханням збільшити цю цифру. Українці мерзнути не будуть, переконує заступник міністра. За його словами, тепло вже подано в 41% дитячих садків, 32% шкіл, 40% лікарень і 12% житлових будинків. «Я думаю, що протягом тижня всі роботи щодо запуску опалення буде завершено, і у всіх житлових будинках та об’єктах соціальної сфери буде тепло», — зазначив він. Станом на 1 жовтня в Україні розпочався опалювальний сезон у всіх областях за винятком Одеської, Херсонської, Миколаївської областей та Криму. При цьому з початку цього року місцеві органи влади підвищили 323 тарифи в ЖКГ, і відповідні комісії вже перевірили 217 тарифів та скасували 130 на підставі економічної необѓрунтованості, доповнює начальник Управління економіки систем життєзабезпечення Мінрегіонбуду Наталія Хоцянівська.
Крім того, продовжує Білоусов, Мінфін уже затвердив 4,2 мільйона гривень на компенсацію тарифів, які діяли на 1 січня 2013 року. Загалом же до кінця 2013 року ТКЕ, за його підрахунками, треба компенсувати 9,6 мільярда гривень за тепло. Сьогодні з цих майже 10 мільярдів перераховано 1,6 мільярда гривень.
Попри всі запевнення готовності сектору до зими ЖКГ так і не став пріоритетом номер 1 для влади, натомість говорить народний депутат, перший заступник голови парламентського комітету з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та регіональної політики Геннадій Зубко. «Із 25 тисяч енергогенеруючих котлів ремонт і реконструкцію до початку опалювального сезону пройшли лише 663 котли», — пояснює нардеп. За його словами, деякі бюджетні установи платять не пільгову, а комерційну ціну за газ. Деякі школи в сільській місцевості сплачують до 7 тисяч гривень за тисячу кубічних метрів з урахуванням транспортування газу. Тому треба думати про альтернативні джерела енергії, переконує Зубко.
За словами заступника міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Андрія Білоусова, зараз Інститут теплофізики розробляє урядову програму модернізації теплопостачання України, яка дозволить на 50% знизити споживання газу (за рахунок заміщення іншими видами палива та альтернативної енергетики). «У найближчі 2—3 тижні її затвердять», — каже він. За словами Білоусова, фінансування буде з державного, місцевого бюджетів та з інших джерел (міжнародних фінансових організацій). У Міністерства є домовленості про залучення коштів у теплопостачання від ЄБРР — 300 мільйонів доларів та ще 300 мільйонів євро від ЕІБ. Перші кошти очікують в середині 2014 року. Кредити виділятимуть під 1—5% річних на 15—20 років.
Тим часом бізнес не дуже довіряє програмам і пропонує своє бачення вирішення проблеми. Голова наглядової ради ПАТ «Київенерго» Іван Плачков каже, що наступного року в столиці будуть намагатися провести експеримент: відійти від поняття опалювального сезону. «Коли відключати і вмикати опалювання — буде вирішувати самостійно споживач, але за умови відсутності у нього боргів чи їхньої реструктуризації», — підсумував він.
Наталія Білоусова
За матеріалами:
День
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас