Фірташ зупиняє 2 найбільших хімзаводи в Україні - аграрії практично не купують добрива — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фірташ зупиняє 2 найбільших хімзаводи в Україні - аграрії практично не купують добрива

Особисті фінанси
8368
Слідом за азотним виробництвом бізнесмен Дмитро Фірташ зупиняє випуск складних добрив і двоокису титану на двох підприємствах. 1 жовтня було зупинено випуск складних добрив на «Сумихімпромі». Про це розповів директор з персоналу та соціальних питань підприємства Олег Тетьоркін.
«Прийнято рішення з 1 жовтня зупинити виробництво складних добрив. Воно вже не працює. Незабаром буде призупинено випуск двоокису титану», – повідомив представник підприємства.
За його словами, «Сумихімпром» зупинений на ремонт, який триватиме орієнтовно місяць. Причини зупинки основних виробництв – проведення ремонтних робіт та чистка технологічного обладнання, а також поганий попит на продукцію.
«Ринок дуже слабкий. Аграрії практично не купують добрива. Тому вирішено зупинити виробництво на ремонт до поліпшення кон’юнктури і попиту», – каже Олег Тетьоркін. На «Сумихімпромі» виробництво добрив і двоокису титану технологічно пов’язані: якщо зупиняється випуск добрив, виробництво пігменту також не може працювати.
Потужності «Сумихімпрому» з випуску добрив становлять близько 40 тис. т на місяць, пігменту – близько 4 тис. т. Щорічно підприємство може випускати понад 400 тис. т добрив і близько 40 тис. т двоокису титану.
Підприємство – найбільший виробник складних добрив в Україні. Завод управляється менеджментом бізнесмена Дмитра Фірташа, який є основним кредитором підприємства, що знаходиться в стадії банкрутства.
Про зупинку виробництва складних добрив заявив також Дніпровський завод мінеральних добрив, хоча це підприємство запустилося тільки у вересні.
«З наступного тижня ми зупинимо випуск добрив. Ціни на них так впали, що ми знову втратили конкурентоспроможність на власному ринку», – розповів Сергій Лісковський, президент «Украгрохімхолдинг», який управляє заводом.
Нагадаємо, зупинка хімічних заводів, що належать Дмитру Фірташу, почалася у вересні: виробництво карбаміду та пов’язане з ним виробництво аміаку на черкаському «Азоті», «Сєвєродонецьке об’єднання Азот» і «Стиролі» були зупинені повністю, а на «Рівнеазоті» не працював один з двох агрегатів з виробництва аміаку і селітри.
До моменту, коли писалось про наступну зупинку азотних виробництв Фірташа, у прес-службі Group DF такий сценарій розвитку подій спростовували.
На початку жовтня має намір зупинити випуск пігменту і другий його виробник – належний Фірташу «Кримський титан». Представники підприємства поки цю інформацію спростовують, прес-служба Group DF її не підтвердила, повідомивши, що виробничі плани підприємства – працювати до кінця року – залишаються незмінними.
З головою правління «Кримського титану» Сергієм Косенко зв’язатися не вдалося. Однак інформацію про наступну зупинку на початку жовтня на умовах анонімності підтвердив керівник одного з підрозділів Group DF, знайомий з виробничими планами підприємства.
Основна продукція «Кримського титану» – двоокис титану, потужності з виробництва якої доведені інвестором в 2011 р. до 105 тис. т на рік. Це виробництво автономне і не залежить від випуску добрив – амофосу, який втратив привабливість після обвалу цін на нього в цьому сезоні.
Експерти не розуміють, чому виникла необхідність відмовитися від випуску двоокису титану. Попит на неї є, ціни дозволяють працювати беззбитково, хоча і зі зниженою маржею, коментує ситуацію керівник ІК «Інфоіндустрія» Дмитро Гордейчук.
«Можливо, з цим продуктом виникли складнощі на російському кордоні після оголошення торговельної війни з Україною – саме туди надходить більша частина пігменту кримського виробництва», – припускає експерт.
«Сумихімпром» і «Кримський титан» виробляють 100% двоокис титану, що випускається в Україні, і 80% вироблених у країні складних добрив. Після їх зупинки у бізнесмена залишиться всього один працюючий хімічний актив – «Кримський содовий завод».
Опитані експерти в неофіційних коментарях заявляють, що зупинка Дмитром Фірташем роботи «Сумихімпрому» може підстьобнути Фонд держмайна до якнайшвидшої приватизації цього активу з дисконтом. Адже підприємство і без того не відрізняється підвищеною ліквідністю: воно – банкрут, його борги перевищують 1 млрд грн, а тепер воно ще й зупинене.
«Фінансові проблеми підприємства тепер посиляться зважаючи на простій. Воно стане ще менш ліквідним. Будуть потрібні додаткові вливання в його запуск – всі ці критерії будуть враховані при встановленні стартової ціни на пакет його акцій», – прогнозує менеджер одного аналітичного агентства, що попросив не називати його імені.
У І півріччі цього року «Сумихімпром» зазнав збитків у розмірі 130,2 млн грн. Нагадаємо, приватизаційний конкурс з продажу «Сумихімпрому» ФДМ намітив на жовтень, але ще не оголошував дату продажу. На аукціоні планується продати 92,75% акцій підприємства. Ще 5% планувалося продати на біржі, але торги не відбулися.
Зупинка титанових підприємств може стати своєрідною відповіддю бізнесмена на провал його планів, які залежали від урядових рішень.
Фонд держмайна, керуючий державним Запорізьким титано-магнієвим комбінатом (ЗТМК), відкладає створення спільного з підприємством Дмитра Фірташа виробництва, хоча в конкурсі з відбору інвестора підприємець переміг ще в минулому році.
Тричі в цьому році переносилася приватизація «Сумихімпрому», про зацікавленість у якому Дмитро Фірташ заявляв неодноразово. А приватизація Іршанського гірничо-збагачувального і Вільногірського гірничо-металургійного комбінатів, що постачають «Сумихімпром», «Кримський титан» і ЗТМК сировиною, також перенесена рішенням уряду у вересні цього року.
Все це не дозволяє Дмитру Фірташу стати власником титанових активів і сировинної бази для них. «Зупинка підприємств може стати хорошим аргументом для уряду все ж прислухатися до вимог бізнесмена, – запевняє керівник однієї аналітичної компанії, – оскільки на кону – соціальна стабільність в регіонах, де знаходяться ці містоутворюючі підприємства».
За матеріалами:
Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас