Reuters: незалежно від дефолту, азійські країни - заручники боргу США — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Reuters: незалежно від дефолту, азійські країни - заручники боргу США

Світ
1683
Якщо Конгрес США не дозволить підвищити боргову стелю країни в найближчі тижні, вона опиниться на межі безпрецедентного дефолту. Але головні кредитори США в Азії, ймовірно, виявляться найменшою з їх проблем.
Як пишуть аналітики Reuters, кредитори – Китай, Японія та інші азіатські держави – мають значний запас американських Treasuries у своїх валютних резервах, що досягають $ 5 трильйонів.
І хоча на кону стоїть дуже багато – ціни на облігації серйозно знизилися – вони не можуть зробити нічого, окрім як зменшити свої портфелі.
Азійські уряди вважають дефолт США немислимим і вважають, що можливе посилення монетарної політики США – це найбільша проблема для управління їх резервами. Навіть якби США оголосили дефолт, їхні боргові ринки все одно були б найбезпечнішими і найліквіднішими у світі.
“Ми стежимо за потенційними ринковими ризиками, такими, як скорочення стимулів, боргова стеля або зупинка роботи уряду, але це не обов’язково означає, що ми вважаємо нинішню ситуацію критичною”, – сказав Рейтер представник японського уряду, який попросив не називати його ім’я.
Крім того, вони зіткнулися з “вибором без вибору”. Управляючі резервами швидше збережуть вкладення в Treasuries, ніж стануть причиною глобальних ринкових потрясінь, які виникнуть, якщо вони будуть переміщати свої кошти.
За оцінкою Міжнародного валютного фонду, більше 60% з $ 5 трильйонів валютних резервів азійських центробанків номіновані в американських доларах і інвестовані в американські облігації та акції.
Близько $ 2 трильйонів з цієї суми були накопичені після листопада 2008 року, коли ФРС США почала проводити ультрам’яку монетарну політику, що зводилася до наповнення ринків дешевими грішми для зниження вартості довгострокових запозичень.
Зараз, коли майбутня зміна політики ФРС підняла прибутковість і опустила вартість бондів, інвестори бачать зниження цінності своїх портфелів облігацій.
Дефолт США вдарить по ринку облігацій, але більшість інвесторів вважають неймовірним, що американські законодавці допустять такий варіант. У результаті подібного політичного глухого кута в 2011 році нація опинилася в двох кроках від порушення зобов’язань, що змусило агентство Standard and Poor’s позбавити Вашингтон найвищого кредитного рейтингу.
Але ветерани обох політичних партій у Вашингтоні вражені тим, що деякі законодавці відкрито говорять про те, як впоратися з дефолтом, який може бути запущений в жовтні, якщо вони не схвалять підвищення боргової “​​стелі”.
В обмін на згоду на розширення обсягу запозичень, що становить зараз $ 16,7 трильйона, республіканці вимагають різкого скорочення витрат. Це може покінчити з програмами, які президент Барак Обама і його союзники-демократи вважають недоторканними.
Як не дивно, невизначеність щодо скорочення стимулів ФРС і підвищення боргової “стелі” США минулого тижня змусила інвесторів поспішити в притулок боргу США, замість того, щоб хоч трохи засумніватися в тому, наскільки насправді Treasuries вільні від ризику.
Проте, оскільки ФРС має намір скоротити стимули і зрештою навіть посилити монетарну політику, азійські керуючі резервами готуються до довготривалого зниження вартості американського боргу.
“Ми надаємо великого значення безпеці і ліквідності, керуючи валютними резервами, – сказав японський чиновник. – З цієї точки зору ми безсумнівно вважаємо американські Treasuries основними інвестиційними продуктами, з величезною ринковою ємністю і високою платоспроможністю”.
Однак інвестори в основному більше зациклені на політичних маневрах ФРС, ніж на суперечках про боргову “стелю”. Багато заради безпеки перемістилися в короткостроковий сегмент ринку, де зазвичай менше волатильності.
Центробанки, які керують валютними резервами в Азії, чинять аналогічно, але в набагато меншому масштабі, частково через те, що постійно пам’ятають про вплив, який вони можуть надати на ринки, переміщаючи свої мільярди.
Дані Мінфіну США показують, що кількість Treasuries в портфелі Китаю лише незначно знизилося до кінця липня – до $ 1,277 трильйона з піку $ 1,297 трильйона в кінці травня.
Але склад активів змінився. За три місяці до березня Treasuries становили 81 відсоток $ 66-мільярдного китайського портфеля довгострокових доларових облігацій та акцій. Ця частка впала до 56 відсотків у другому кварталі. У липні Китай продав $ 6,4 мільярда Treasuries і купив $ 20 мільярдів облігацій, випущених державними організаціями США.
Зміна напрямку коштів Китаю може відображати поліпшення світової економіки, сказав економіст з китайського Центру міжнародного економічного обміну. Китай володіє найбільшими в світі валютними резервами, що досягають $ 3,5 трильйона.
“Китай, можливо, купує більш ризиковані активи, – сказав економіст, який попросив про анонімність. – Коли відновлення хитке, Китай схильний тримати більше низькоризикових активів, таких, як американські Treasuries.”
З іншого боку, Японія була чистим продавцем доларових активів у першій половині року і чистим покупцем $ 15,9 мільярда в липні.
Азія в цілому ще не була чистим продавцем в цьому році, але тільки 9 відсотків з $ 23,5 мільярда, інвестованих у доларові активи в липні, були направлені в Treasuries, а величезні 77 відсотків були вкладені в високоприбутковий борг державних організацій.
Нагадаємо, сьогодні раніше аналітики IHS Inc. заявили, що заморожування роботи ряду федеральних агентств і установ США спровокує втрати американської економіки на початковому етапі на суму близько $ 300 млн на добу, проте з кожним днем кумулятивний ефект виявиться все сильніше.
Зазначимо, що закон про фінансування тисяч щоденних операцій держчиновників завершив свою дію в ніч на вівторок, оскільки демократичні сенатори відмовилися підтримати ідею підконтрольної Республіканської партії Палати представників перенести введення реформи охорони здоров’я на рік в обмін на підтримку фінансування федерального уряду.
За матеріалами:
МIА Рейтер
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас