Де в Україні будуть хороші дороги — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Де в Україні будуть хороші дороги

Казна та Політика
5961
Згідно із затвердженою Кабінетом міністрів Державною цільовою економічною програмою розвитку автомобільних доріг загального користування на 2013-2018 роки, будівництво як мінімум трьох нових магістралей буде здійснюватися за рахунок коштів (або часткового фінансування) міжнародних фінансових організацій (МФО). Згідно з Програмою, вони повинні виділити 18 млрд грн.
Так, за рахунок коштів МФО пройде будівництво автомобільної дороги М03 Київ-Харків-Довжанський в обхід міста Валки (траса на Ростов-на-Дону, Росія). Загальна прогнозована вартість будівництва дороги складе відповідно до Держпрограми 4,3 млрд грн, з яких 3,4 млрд грн виділять міжнародні фінорганізації. “Ділянка дороги Київ-Харків-Довжанський, що пролягає через місто Валки, має недостатню ширину проїзної частини для інтенсивного руху великовагового транзитного транспорту. Також на ній розташована значна кількість перетинів і примикань, що призводить до зростання рівня аварійності на дорозі. Тому й виникла необхідність будувати об’їзну дорогу”, – пояснює міністр інфраструктури Володимир Козак. Будівництво почнеться вже цього року. Дорогу планують закінчити в 2016 році.
Ще 5,35 млрд грн (з 6,5 млрд грн оціночної вартості проекту) МФО виділять на капітальний ремонт ділянок дороги цієї ж траси М03 в Київській, Полтавській, Харківській, Донецькій і Луганській областях. Згідно з урядовим документом, вже в 2013 році МФО виділять на ремонт перший транш у розмірі 309,3 млн грн, наступний транш варто очікувати в 2016 році. Дорогу закінчать в 2018 році.
Також, відповідно до Держпрограми, за рахунок коштів МФО будуть розширювати об’їзну дорогу Житомира (загальна вартість будівництва – 1,5 млрд грн, МФО виділять 1,23 млрд грн). Як повідомили в Службі автомобільних доріг Житомирської області, дана ділянка проходить між новозбудованими транспортними розв’язками в селах Глибочиця та Іванівка Житомирської області (129,6-151,7 км). Проект реконструкції об’їзду передбачає розширення ділянки з двох до чотирьох смуг (по дві в кожному напрямку), укріплення узбіч і ремонт/будівництво необхідних інженерних споруд та допоміжних об’єктів. Дорогу почнуть будувати в 2015 році, а закінчити будівництво планують вже в 2016 році.
Однією міжнародних фінансових організацій, які фінансують будівництво доріг в Україні, є Європейський банк реконструкції та розвитку. Він ще в 2010 році підписав з “Укравтодором” кредитну угоду в рамках спільного проекту “Покращення транспортно-експлуатаційного стану автодоріг на підходах до Києва”.
Як повідомив Delo.UA старший радник ЄБРР з питань преси Антон Усов, в даний час в Україні за кошти Банку вже будується п’ять автодоріг. “В даний час роботи проходять на трасі М-07 Київ-Ковель-Ягодин, М01 Київ-Чернігів-Нові Яриловичі, ремонтується ділянка на трасі М05 Київ-Одеса (17-87 км), йде капітальний ремонт дороги H01 Київ-Знам’янка та траси Р02 Київ-Іванків-Овруч”, – зазначив Усов. Наймасштабнішим проектом, профінансованим ЄБРР в Україні, є будівництво траси Київ-Чоп. У цілому ж на облаштування автодорожніх під’їздів до Києва та завершення реконструкції автодороги M06 Київ-Чоп ЄБРР виділив 450 млн євро.
Вже зараз можна з упевненістю сказати, що ці п’ять автодоріг будуть хорошої якості і прослужать довго, адже їх будівництвом займаються великі міжнародні компанії. “Перед тим як виділити кошти, ЄББР проводить міжнародний тендер. Компанія, яка його виграє, безпосередньо отримує перший внесок від Банку та починає будівництво/ремонт дороги. Протягом усіх етапів будівництва експерти ЄБРР контролюють якість виконання робіт. Після закінчення будівництва експерти та консультанти ЄБРР ще раз інспектують якість полотна, після чого дорога здається державі”, – заявив Усов. За словами старшого радника ЄБРР, оскільки тендер міжнародний, будівництвом доріг в Україні займаються компанії зі світовим ім’ям, яким просто “невигідно будувати неякісно”.
Питання якості українських доріг давно є наболілим. За словами голови “Укравтодору” Євгенія Прусенка, втрати української економіки від незадовільної якості автомобільних доріг у країні з 2001 до 2013 року зросли в 2,7 рази. “Якісні дороги не можуть бути дешевими, це всім зрозуміло. Давайте задамося питанням: скільки коштує бездоріжжя? У 2001 році ми визначили, що втрати економіки від поганих робіт становлять 20 млрд грн на рік, або 3,5 % ВВП, сьогодні ці втрати зросли до 55 млрд грн”, – говорить Прусенко.
За словами Прусенка, Україна досягла домовленості зі Світовим банком про аудит системи контролю якості безпосередньо за результатами будівництва або ремонту доріг.
Нагадаємо, Кабмін 26 вересня затвердив Державну цільову економічну програму розвитку автомобільних доріг загального користування на 2013-2018 рік. Прогнозний обсяг фінансування програми становить 214,034 млрд грн. З держбюджету буде виділено 133,582 млрд грн, з інших джерел – 80,452 млрд грн, у тому числі кошти міжнародних фінансових організацій – 18,092 млр грн, кредитні кошти – 42,36 млр грн, кошти інвесторів – 20 млрд грн.
Раніше прем’єр-міністр Микола Азаров заявляв, що для того, щоб привести в порядок близько 170 тис. км доріг, Україні потрібно 500 млрд грн.
Інна Рослик
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас