Угорським бездомним заборонили відлякувати туристів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Угорським бездомним заборонили відлякувати туристів

Світ
349
Парламент Угорщини 30 вересня прийняв закон, що забороняє ночувати на вулицях поблизу об’єктів Всесвітньої спадщини, повідомляє угорське інформагентство MTI. Згідно з документом, визначати зони, де заборонена0 ночівля, будуть місцеві влади. У разі якщо бездомних помітять на забороненій території, їх можуть залучити до громадських робіт, накласти штраф і навіть відправити за грати, зазначає Agence France-Presse.
Офіційно стверджується, що закон спрямований на підтримку правопорядку і безпеки, турботу про здоров’я громадян та збереження культурних цінностей.
Опозиція закликала президента і державного омбудсмена виступити проти цього документа. Президент має право накласти вето на прийняті парламентом закони. На думку опозиціонерів, новий закон фактично дозволить полювання на бездомних, яких місцева влада зможе виганяти з одного району в інший. При цьому опозиція підкреслює, що в країні недостатньо центрів для бездомних, де ті могли б переночувати.
Проти закону вже відбулася акція протесту, яку провели перед будівлею парламенту. На неї прийшло близько 300 осіб, які намагалися звернути увагу влади на те, що вони не борються з бідністю, а лише позбавляють бідняків цивільних прав.
Прийняття документа стало можливим після того, як у березні 2013 року парламент затвердив поправку до конституції, що дозволяє штрафувати бездомних за ночівлю у громадських місцях. Ця поправка дозволила парламенту обійти рішення Конституційного суду, який раніше заборонив застосовувати подібні штрафи.
Євросоюз і правозахисники звертають увагу на порушення прав людини в Угорщині з тих пір, як правий уряд Віктора Орбана прийшов до влади в 2010 році.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас