Бізнес на потік: Канада запускає ринок марихуани, який буде постачати 450 тис. громадян — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бізнес на потік: Канада запускає ринок марихуани, який буде постачати 450 тис. громадян

Світ
954
Сьогодні, 1 жовтня, Канада запустить систему розповсюдження медичної марихуани. Новий ринок буде постачати 450 тис. громадян високоякісним наркотиком, виготовленим на підприємствах країни.
«Нова система, названа Marihuana for Medical Purposes Regulations (MMPR), забезпечить доступ до марихуани, виготовленої в безпечних і санітарних умовах з контролем якості, тим канадцям, які її потребують», – повідомило агентство охорони здоров’я Health Canada.
В даний час канадці, які отримали від лікарів дозвіл курити марихуану, легально можуть придбати її тільки у 4200 індивідуальних ділків, які вирощують коноплю на дрібних фермах або в домашніх умовах.
Кожному з таких кустарних садівників дозволено постачати наркотиком не більше двох споживачів. Це нерозумне, як стверджують критики, обмеження сприяє криміналізації індустрії, так як ділки зазвичай виробляють більше наркотиків, ніж можуть продати легально.
У міру появи на ринку марихуани великих виробників, влада Канади буде відбирати ліцензії у дрібних. Повністю завершити перехід від старої системи до нової чиновники сподіваються за шість місяців до березня 2014 р. З червня по жовтень 156 фірм заявили про бажання отримати статус виробника і дистриб’ютора коноплі у Канаді. Перші дві ліцензії були видані минулого тижня.
Укрупнивши масштаби виробників у галузі, влада Канади розраховує отримати легальний ринок марихуани з оборотом $ 1,3 млрд. на рік. Нелегальний ринок конопель також продовжить залишатися багатомільярдною індустрією, так як не всім канадцям, бажаючим покурити, вдасться отримати дозвіл лікаря.
Сьогодні дозвіл курити коноплю мають 37,4 тис. канадців, однак, за офіційним прогнозом, у найближчі десять років їх кількість збільшиться до 450 тис. осіб. Більше 25 тис. пацієнтів, що мають дозвіл вирощувати коноплю для своїх потреб, незабаром позбудуться ліцензії і будуть змушені розщедритися, щоб придбати наркотик.
«Великі кімнатні ферми будуть сертифіковані Королівською канадською кінною поліцією і санітарними лікарями. Вони отримають право виробляти, упаковувати і продавати ряд стандартизованих сигарет з марихуаною. Всі з них можна буде продавати за будь-яку ціну, яку зможе осилити ринок. Перші продажі почнуться в найближчі тижні. Поставки будуть здійснювати від дверей до дверей безпечні кур’єри», – повідомило канадське видання Globe and Mail.
Зараз грам сушеної марихуани (це 2-4 дози) в країні легально можна придбати за $ 5, тоді як на чорному ринку ціна коливається від $ 10 до $ 15. За словами представника департаменту охорони здоров’я Канади Софі Галарнау, продаж в системі MMPR почнуться з $ 7,60, але після появи на ринку великих виробників вартість грама повинна впасти до $ 3.
Втім, занурюватися в утопічні мрії про дешеву і легальну марихуану канадцям навряд чи варто. Як і у випадку з алкоголем і тютюном, конопля, безсумнівно, потрапить під приціл податкових органів. У Канаді наркотик має право оподаткувати не тільки центральний уряд, а й кожна провінція окремо. Навряд чи влада упустить настільки очевидну дійну корову.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас