В Україні процвітають шахраї, які допомагають в оформленні шенгенської візи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні процвітають шахраї, які допомагають в оформленні шенгенської візи

Кримінал
1687
В Україні процвітають шахраї, які пропонують допомогу в оформленні шенгенської візи. За свої послуги вони просять від 150 до 500 євро, однак нерідко такі візи на перевірку виявляються фальшивками. У цьому випадку «липову» візу можуть анулювати і заборонити її власнику в’їзд до ЄС на 5-10 років. З цієї причини тільки в 2013 році не змогли перетнути кордон з Європою 164 українця.
А за весь минулий рік таких «щасливчиків» виявилося 288. «Класика жанру, коли люди зв’язуються з шахраями, контакти яких знайшли в Мережі, і висилають їм передоплату. А потім липовий посередник зникає. Знайти його вкрай складно», – розповів начальник прес-служби МВС Сергій Бурлаков. Одне з найгучніших затримань таких аферистів трапилося в Україні три роки тому. Іноземців вони «обслуговували» за подвійним тарифом.
Людей вони оформляли далекобійниками, підробляючи трудові книжки, шляхові листи, листи з реально існуючих компаній, в яких про афери нічого не підозрювали. Тоді на вудку шахраїв попалися близько двохсот українців, яким в результаті анулювали візи. А деяким заборонили перетинати кордон з ЄС протягом п’яти років. Одна з популярних послуг, які надають шахраї, – допомога в оформленні візи без повного пакету документів. «Іноді взагалі відверто пропонують просто прийти з паспортом і грошима, а потім, мовляв, вже прийдете за паспортом з візою. І дійсно роблять візи, але величезний ризик, що вона може виявитися фальшивкою, консульство виявить підробку документів, і тоді точно поставлять відмову.
Гроші за такі сумнівні послуги не повертають, а фірми часто змінюють телефони, і знайти їх потім складно. Але і люди не хочуть заявляти, що самі вирішили зробити візу без документів. Ось і процвітає такий бізнес», – резюмувала менеджер одного з великих турагентств Києва Євгенія. Щоб уберегтися від візових аферистів, фахівці радять всі документи збирати самостійно, питати у візових центрах про наявність договорів з посольствами і не звертатися до «сірих» посередників, яких знайшли в інтернеті.
Крім того, тривожним сигналом для клієнта має стати те, що з нього вимагають більше 35 євро за послуги візового центру. Реальні послуги посередника не можуть коштувати 200-250 євро.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас