Часткове припинення роботи уряду спочатку обійдеться США в $300 млн на добу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Часткове припинення роботи уряду спочатку обійдеться США в $300 млн на добу

Світ
833
Призупинення роботи ряду федеральних агентств і установ США призведе до втрат американської економіки на початковому етапі в розмірі близько $ 300 млн на добу, проте з кожним днем кумулятивний ефект буде все сильнішим, прогнозують експерти аналітичної фірми IHS Inc.
На перший погляд, сума невелика в порівнянні з обсягом ВВП США, що складає близько $ 15,7 трлн, проте її прогресія може виявитися менш нешкідливою, відзначає агентство Bloomberg.
Базовий сценарій IHS передбачає зростання ВВП США на 2,2% в перерахунку на річні темпи в четвертому кварталі. Якщо призупинення триватиме тиждень, він буде знижений як мінімум на 0,2 процентного пункту (п.п.). При 21-денному скороченні роботи уряду, як 17 років тому, зростання може виявитися слабшим базового прогнозу на 0,9-1,4 п.п.
“Державні витрати зачіпають всі аспекти економіки, і припинення цих витрат загрожує набагато більшим погіршенням довіри інвесторів і бізнесу, ніж пряма втрата доходу”, – заявив в інтерв’ю Bloomberg головний аналітик ринків з фіксованим доходом Janney Montgomery Scott LLC Гай Леба.
Оцінка IHS не є найпесимістичнішою, хоча вона гірше багатьох прогнозів. Раніше телеканал CNN повідомив, що американська економіка буде нести втрати на суму приблизно в $ 1 млрд у тиждень через невиплату зарплат службовцям, а також збої у функціонуванні ряду служб.
Moody’s Analytics оцінює кумулятивний негативний ефект приблизно в 10 разів більше – близько $ 55 млрд за 3-4 тижні. Це можна порівняти з збитком від урагану “Катріна”, який зруйнував Новий Орлеан.
За розрахунками фірми Macroeconomic Advisers, які наводить MarkerWatch, трьох-чотиритижневе призупинення роботи федеральних відомств призведе до втрати 0,5 п.п. зростання економіки. Якщо параліч уряду триватиме весь жовтень, зростання ВВП в четвертому кварталі буде нижчим на 0,7 п.п. Bank of America Merrill Lynch Corp. очікує погіршення зростання ВВП на 0,5 п.п. при двотижневій перерві і на 2 п.п. у разі закриття держустанов на весь місяць.
При ще більш тривалій перерві ВВП втратить ще більше, так як все більш сильними будуть негативні наслідки для споживчого попиту, зайнятості і т.д.
У ході попередньої політичної кризи такого роду робота американського уряду була припинена на період з 13 грудня 1995 по 10 січня 1996 року. За цей час кожен день залишалися необробленими 20-30 тис. запитів на візи, що призвело до скорочення числа туристів. Бізнес зіткнувся з неможливістю отримання деяких видів ліцензій, дозволів і т.д.
Очікується також негативна реакція на фінансових ринках протягом усього часу призупинення роботи уряду, що, крім усього іншого, знизить добробут населення США, відзначають експерти.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас