Вітер перемін: Shell активно розпродає сланцеві активи в США — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вітер перемін: Shell активно розпродає сланцеві активи в США

Фондовий ринок
1879
Компанія Royal Dutch Shell оголосила про продаж своїх активів по сланцевих родовищах в Техасі, Канзасі і Колорадо.
За даними видання Wall Street Journal, Shell збирається продати свої ділянки площею 106 тис. акрів в районі родовища “Ігл Форд” (Eagle Ford). Це одне з найбільших діючих сланцевих родовищ в США.
У компанії заявили, що 192 свердловини, пробурені на цій території, “не можуть вийти на заплановані обсяги з видобутку”. Shell також хоче знайти покупців на ділянку площею в 600 тис. акрів в районі геологічної формації Mississippi Lime в штаті Канзас. Крім того, концерн хоче вийти з сланцевого проекту в Колорадо, “який поки знаходиться на ранньому етапі”.
Продаж даних ділянок відображає загальну динаміку сланцевих активів Shell в США.
У II кварталі в Royal Dutch Shell повідомили про списання $ 2,1 млрд по американських сланцевих проектах, заявивши, що компанія почала стратегічну переоцінку інвестицій в сланцеві родовища в США.
Варто відзначити, що глава ExxonMobil Рекс Тіллерсон в 2012 р. вже зазначав, що великі компанії відчувають труднощі з даними проектами.
Активна розробка сланців призвела до істотного падіння цін на природний газ в США і, як наслідок, до зниження рентабельності сланцевих родовищ.
На більшій частині сланцевих родовищ добуваються газ і газоконденсат. Одним з небагатьох великих родовищ сланцевої нафти в США є родовище Баккен (Bakken) в штаті Північна Дакота.
Останнім часом у багатьох інвесторів виникає все більше питань з приводу подальших перспектив “сланцевої революції” в США. Ця тема була активно висвітлена у ЗМІ. Зокрема, стверджувалося, що розробка сланців допоможе США домогтися енергетичної незалежності.
Однак при цьому в тіні залишилося питання рентабельності даних родовищ. На відміну від видобутку нафти і газу на традиційних родовищах сланцеві формації вимагають постійного збільшення свердловин для підтримки обсягів видобутку. Ряд експертів вже відзначили, що сланцеві формації відрізняє більш висока швидкість виснаження, ніж традиційні нафтогазоносні родовища.
Крім того, як вже було зазначено, більшість активно розроблюваних сланцевих родовищ в США є газовими, а не нафтовими.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас