Чорний вівторок: в США вперше за 18 років частково припинено роботу уряду — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чорний вівторок: в США вперше за 18 років частково припинено роботу уряду

Світ
7209
До півночі 1 жовтня 2013 за місцевим часом (7:00 за київським часом) американським законодавцям не вдалося погодити проект витрат федерального бюджету в новому фінансовому році, що означає початок процедури часткового тимчасового припинення роботи апарату (“шатдауна”) федерального уряду Сполучених Штатів. Тимчасове часткове припинення роботи держапарату оголошено в країні вперше за 18 років.
Незадовго до півночі, коли “шатдаун” вже здавався неминучим, управління менеджменту і бюджету Білого дому вже наказало департаментам федерального уряду приступити до виконання плану з тимчасового припинення роботи.
Дебати в конгресі йшли весь останній день. Республіканці наполягали на згортанні медичної реформи Обами, демократи виступали проти.
Неприйняття бюджету означає, що сотні тисяч державних службовців не будуть отримувати зарплату. Виняток зроблять лише для тих, хто займається захистом національної безпеки. В армії, наприклад, буде продовжено фінансування 800 тис. цивільних службовців, які працюють за контрактом. Продовжать працювати і енергетичні компанії, які отримують гроші від держави, а також поштова служба.
Зате постраждає сфера послуг – будуть закриті музеї, державні картинні галереї, зоопарки, національні парки. Вирушать у вимушену відпустку рятувальники і багато співробітників берегової охорони. З серйозними обмеженнями буде працювати ФБР і Агентство по боротьбі з наркотиками.
Навіть якщо через кілька днів республіканцям і демократам вдасться домовитися, збитки бюджету будуть значними. За підрахунками економістів, кожен день простою обійдеться американській економіці в 300 млн дол. Тепер необхідно зрозуміти, скільки уряд США буде перебувати у вимушеній відпустці. У 1996 р. це тривало менше місяця.
Кожну першу п’ятницю місяця в США виходить звіт по ринку праці США, проте цього разу складати його, можливо, буде просто нікому. За неофіційною інформацією, у разі часткового припинення роботи уряду в Бюро статистики залишаться працювати тільки три співробітника.
Реакція ринків поки стримана. Ф’ючерс на індекс S&P 500 поки тримається в плюсі ​​на 0,12%, хоча в ході азійській сесії піднімався на 0,5%.
Японський Nikkei 225 також зростає на 0,48%. Прибутковості американських десятирічних облігацій піднімаються до позначки 2,64%.
Невідомо, як довго триватиме “шатдаун”: минулого разу, в 1995 р. це тривало близько місяця. Можна точно сказати одне – сьогодні сотні тисяч американських бюджетників (деякі експерти називають цифру в 700 тис. чоловік) відправляться додому.
Нагадаємо, раніше Сенат США проголосував проти проекту бюджету, запропонованого Палатою представників.
За матеріалами:
МIА Рейтер
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас