Японія планує уникнути пенсійної кризи - за рахунок інвестицій у фондовий ринок 70 трлн ієн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Японія планує уникнути пенсійної кризи - за рахунок інвестицій у фондовий ринок 70 трлн ієн

Світ
315
Японія має намір додати у фондовий ринок до 70 трлн ієн за рахунок податкових пільг, повідомляє Nomura. За рахунок цих заходів влада країни планує відсунути кризу пенсійних накопичень. З 1 жовтня розпочнеться прийом заявок за спеціальною програмою, згідно з якою кожен японець може інвестувати в цінні папери до 1 млн ієн і не платити податки з отриманого прибутку протягом п’яти років.
За підрахунками аналітиків банку Nomura, за цей період приплив коштів у фондовий ринок може скласти близько 70 трлн ієн. Відзначається також, що більше половини цих коштів буде зніматися з ощадних рахунків.
Нове покоління японців має більш просунуті погляди і цілком може розглянути інвестування в акції як гарну альтернативу, тим більше якщо врахувати, що ці вкладення звільнені від податків.
Згідно зі статистикою станом на 31 березня 2013 японські домогосподарства тримали на депозитах рекордну суму, еквівалентну $ 8,5 млрд. Однак частка інвестицій в акції становила всього лише 7,9%.
За даними біржі в Токіо, в серпні обсяг угод за участю роздрібних інвесторів склав 28% від загальних операцій. Рік тому показник становив 21%.
Фондовий індекс Nikkei 225 в поточному році показує одну з кращих динамік серед розвинених ринків. Основна причина тому – стимулюючі програми від Банку Японії, це приваблює і іноземних інвесторів.
Давньою проблемою Японії є старіння населення, тому пенсійна криза може стати реальністю вже в найближчі кілька років. Саме це і змусило владу піти на створення спеціальної програми.
Програма NISA, створена за аналогією з програмою індивідуальних заощаджень, що діє в Великобританії, не передбачає жорсткого зобов’язання учасників використовувати зароблені в ній кошти саме як пенсійні накопичення. Однак саме на це розраховує влада, яка сподіваються вбити відразу двох зайців: в якійсь мірі вирішити проблему пенсій і підтримати фінансові ринки за рахунок значних ресурсів домогосподарств.
За матеріалами:
Інтерфакс
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас