У Китаї продовжує зростати активність у виробничому секторі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Китаї продовжує зростати активність у виробничому секторі

Світ
282
Ділова активність у виробничому секторі Китаю у вересні зросла, підтверджуючи думку про відновлення економіки, але є негативні моменти. Індекс PMI від банку HSBC за звітний період виріс до 50,2 пункту проти 50,1 пункту в серпні. Однак дані, що вийшли виявилися набагато слабкішими попередніх, які склали 51,2 пункту.
PMI – це індикатор, який показує рівень ділової активності в секторі виробництва. Показник вище 50% свідчить про зростання в секторі, а нижче 50% – про те, що відбувається скорочення.
Найбільш значущий компонент індексу – нові експортні замовлення – піднявся вище позначки в 50 пунктів до 50,7 у порівнянні з 47,2 у серпні, однак з урахуванням сезонного коригування підвищення було невеликим.
Тим не менше, ці дані повинні підтримати фінансові ринки Піднебесної, адже економіка продовжує показувати відновлення, навіть якщо місцями воно виглядає невпевнено.
Дії китайської влади разом із зростанням американської економіки, яка є другим після Європи споживачем китайського експорту, стали фундаментом для зростання економіки Китаю, яка сповільнювалася в 12 з 14 останніх кварталів. Для стимуляції росту уряд Китаю збільшив інвестиції в інфраструктуру, знизив податки для невеликих компаній.
Варто відзначити, що згідно з останніми даними підприємства продовжують скорочувати робочі місця, цей процес триває вже шостий місяць поспіль.
Нагадаємо, що в II кварталі економічне зростання знизилося до 7,5%, тоді як в I кварталі воно перебувало на рівні 7,7%, що викликало суперечки про необхідність стимулювання економіки.
На 2013 р. уряд Китаю ставить завдання щодо зростання ВВП в 7,5%, при цьому прем’єр-міністр Лі Кецян заявив, що рівень в 7% є пороговим і нижче цієї позначки економічне зростання не опуститься.
У китайському Мінторгу вважають, що основним фактором ризику для КНР є зниження світового попиту, так як економіка країни сильно залежна від експорту, незважаючи на її поступову переорієнтацію в бік внутрішнього попиту.
Раніше влада Китаю, стурбована перегрітим інвестиційним кліматом і істотним збільшенням вкладень у неформальне кредитування, заявляла, що готова терпіти уповільнення темпів економічного зростання при проведенні структурних реформ.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас